Blogga

Varfor kor man rattfull?

Varför kör man rattfull?

Slutsatsen man kan dra med hjälp av denna undersökning är att den största delen av rattfulla alkoholister kör bil för att de inte reflekterar över att de är alkoholpåverkade, och att de inte riskerar att åka fast i tillräckligt hög grad.

Vilka är det som kör onyktra?

Nästan hälften av alla singelolyckor med dödlig utgång är alkoholrelaterade. År 2014 anmäldes totalt 26 300 rattfylleribrott, varav 12 500 var drograttfylleri. Betydligt fler män än kvinnor kör alkoholpåverkade. 7 % av männen säger att de under det senaste året kört bil efter att de druckit alkohol.

Varför kör vi påverkade?

Med alkohol eller andra droger i kroppen är du en livsfarlig bilförare. Av de motorfordonsförare som dör i trafikolyckor har cirka 20 procent alkohol i kroppen. Vid singelolyckor är det cirka 35 procent.

Vad betyder rattfull?

Rattfylleri är trafikbrottet att framföra ett motordrivet fordon eller spårvagn med otillåten mängd alkohol eller droger i blodet. När narkotikapåverkade personer olovligen kör ett fordon kallas det drograttfylla.

Kan man få fängelse för rattfylla?

Om man har framfört ett fordon med minst 0,2 promille i blodet, eller 0,1 mg/l i utandningsluften, döms man för rattfylleri av normalgraden till böter eller fängelse högst sex månader (4§ trafikbrottslagen).

Hur många procent av rattfyllerister är män?

5. Rattfylleri. Män: 89%. Kvinnor: 11%.

Hur många kör bil alkoholpåverkade?

Ungefär 15 000-20 000 bilresor per dag görs i Sverige av alkoholpåverkade förare. Alkohol i samband med bilkörning ökar olycksrisken enormt. En onykter förare med 0,5-1,0 promille alkohol i blodet löper omkring 13 gånger större risk att råka ut för en trafikolycka än en nykter förare.

Hur ofta möter man en rattfyllerist?

Hur många kör berusade i Sverige varje dag? Enligt beräkningar som Vägverket gjort, kör dagligen i genomsnitt ca 14 400 förare med en promillehalt över den tillåtna, dvs 0,2.

Hur många kör påverkade i Sverige?

Alltför många personer kör onyktra i Sverige varje dag. Enligt siffror från Trafikverket handlar det om 15 000 personer.

När får man fängelse för rattfylla?

Har man i stället har över 1,0 promille i blodet eller 0,5 mg/l i utandningsluften, så döms man för grovt rattfylleri till fängelse lägst 14 dagar och högst 2 år (4a§ trafikbrottslagen). Var på denna skala man hamnar handlar främst om hur färden varit och liknande, men det handlar vanligtvist om 1-2 månader.

Hur många promille ger fängelse?

Böter eller fängelse eller fängelse i högst 6 månader. för varje liter utandningsluft. ungefär 1,0 promille i blodet. Du kan få fängelse i högst 2 år.

Share this post