Populära

Kan man dela smultronplantor?

Kan man dela smultronplantor?

Smultronplantan är en tät liten buske, 20-25 cm. hög och lika bred. Den är perenn och efter 2-3 år är det lämpligt att dela rotklumpen för att få flera plantor. Full sol är inte ett måste, utan den växer lika bra i halvskugga.

Vad gör man med smultronplantor på hösten?

Ta inte in smultronplantorna onödigt tidigt, utan först på senhösten när det börjar bli riktigt kallt och de riskerar att frysa. Klipp också bort det mesta av bladen för att inte hysa eventuella svampsjukdomar under förvaringen.

Är smultron fleråriga?

Smultron är en flerårig ört och är härdig i hela landet. Plantera revande sorter så att de kan breda ut sig men välj sorter som inte revar om de ska hållas på plats. Smultron kan växa i många jordar, jordförbättra gärna med Grönsaksjord eller odla direkt i pallkrage eller krukor fyllda med Grönsaksjord.

Hur flyttar man smultron?

Odla svarar: Hej! Det går att flytta dem både på våren eller hösten, vilket som. Om du flyttar dem på hösten så gör det i så god tid att de hinner rota sig innan kylan kommer.

Hur gör man med smultronplantor på våren?

Vattna rejält efter plantering. Vanliga smultron revar sig snabbt och bildar stora mattor. De klarar sig själv, men bären blir både större och godare med lite gödning och kompost på vårkanten. Månadssmultron revar sig inte, vilket kan vara praktiskt om man har dem som kantväxt i en blomsterrabatt, till exempel.

Hur många smultronplantor i en pallkrage?

ca 6 säckar 40 liters jord (det går åt mindre jord om du fyller upp med kvistar, gräsklipp och annat från trädgården i botten) Minst 5 st smultronplantor som sprider sig.

Hur övervintrar man smultronplantor?

du kan övervintra smultronen som de är på balkongen. Man ska inte övervintra smultron inomhus. Lägg lite granris över och snö så ska du se att de klarar sig.

När ska man klippa ner smultronplantor?

Odla svarar: Du kan kan klippa ner även smultronplantorna på hösten. Klipp av bladen ca 5 cm ovan mark, rensa bort alla gamla blad.

Är smultron perenn?

Själva växten är en perenn och kommer att komma tillbaka år efter år, troligen också i ett större antal då smultron har en tendens att kunna sprida sig tämligen lätt.

Hur sköter man smultronplantor?

När plantera Smulbär?

Bär i pallkrage och kruka Oftast planterar man dem i krukor innan sommaren börjat och kan sen enkelt återplantera dem utomhus när frosten försvunnit.

Hur ska smultron planteras?

Det första du ska göra är att rensa platsen på ogräs, där du tänkt plantera smultron. Se till att använda dig av planteringsjord och blanda gärna upp den med kogödsel eller hönsgödsel. Smultron gillar när jorden är väldränerad och mullrik, så ger du plantorna de förutsättningarna så kommer skörden att bli god.

Share this post