Trendig

Hur kan man undvika risken att hamna i Groupthink?

Hur kan man undvika risken att hamna i Groupthink?

9 tips för att motverka grupptänkande

  1. Träna på att uttrycka olika synpunkter.
  2. Öka mångfalden i grupper.
  3. Uppmuntra ifrågasättande personer.
  4. Utse en djävulens advokat.
  5. Bestäm hur ni ska bestämma.
  6. Bjud in externa personer.
  7. Använd referensgrupper.
  8. Behåll verklighetsförankringen.

Vad är nackdelarna med grupptänkande?

Groupthink är för det mesta en nackdel då det till stor del är grupptryck och att medlemmarna själva inte vågar/vill uttrycka sina egna åsikter och tankar utan tycker att det är enklare att instämma med dem andra istället för att stå på egna ben.

Hur kan man våga stå emot grupptryck?

Det bästa sättet att bestämma dig är att tänka på vad som kan hända om du säger ”ja” och om du säger ”nej” till dina vänner. Konsekvenserna kan vara positiva eller negativa. Om du tror att konsekvenserna av att säga ”ja” är mer negativa än positiva, så är det bäst att säga ”nej”. SÄG ÅT dina vänner vad du vill göra.

Genom att vara medveten om riskerna med grupptänkande kan man motverka det. En bra grund är att jobba medvetet med mångfald. Inte bara utifrån kön, ålder, etnicitet, sexuell läggning, religion och funktionsnedsättning utan också genom att inkludera medarbetare med olika perspektiv och kompetens.

Varför uppstår Groupthink?

Grupptänkande (engelska: Groupthink) är ett begrepp ursprungligen myntat av den amerikanska socialpsykologen Irving Janis, och är ett psykologiskt fenomen som kan inträffa i en grupp då medlemmarna i gruppen värdesätter konformitet och viljan att uppnå enighet högre än ett kritiskt förhållningssätt till sina egna idéer …

Vad är Teamthink?

Teamthink- ett tänkande som kan ske i ett team som gör att arbetet blir mer innehållsfullt, effektivt och framgångsrikt. bygger på två saker: att teammedlemmarna delar med sig av sin information och erfarenheter och att det ska skapa2 framgångsrika strategier för hur en uppgift ska lösas.

Share this post