Rekommendationer

Hur kommer valfarden se ut i framtiden?

Hur kommer välfärden se ut i framtiden?

För att möta framtidens behov med ett bibehållet offentligt finansierat välfärdsåtagande behöver finansieringen förstärkas. Skatterna skulle behöva öka som andel av förvärvsinkomsten med strax över 4% fram till 2040 (2% av BNP) för att inte den offentliga välfärden ska urholkas.

Vilka stora utmaningarna som finns i framtiden för välfärden?

– Prognosen gäller om samhället utvecklas linjärt. Och det innebär att det i framtiden blir omöjligt att hantera välfärdens utmaningar på samma sätt som vi gör nu, säger Maria Wolmesjö. – Andra ”problem” blir behovet av bostäder, skolor och förskolor, och att kommunalskatten kommer att behöva höjas.

Vad menas med begreppet välfärd?

Välfärd är en samlande benämning på människors levnadsförhållanden, och bygger på en redogörelse för deras ekonomi, hälsa, utbildning, bostadsförhållanden etc. I den ekonomiska forskningen avses med välfärd oftast vara individens samlade ekonomiska resurser..

Hur ska välfärden finansieras?

Vi lyfter tre konkreta förslag på hur välfärden kan finansieras gemensamt:

  1. Det finns utrymme att höja skattekvoten.
  2. Slopa överskottsmålet och inför ett balansmål.
  3. Stabilisera statsskulden vid skuldankaret.

Vilka tre delar är det svenska välfärdssystemet uppbyggt kring?

Det svenska välfärdssystemet består av tre grundläggande delar: Ekonomisk trygghet (som innefattar ekonomiska trygghetssystem) Social trygghet (som innefattar sociala trygghetssystem) Hälsa (som innefattar vårdrelaterade trygghetssystem)

Vilka problem som kan uppstå med den välfärdsmodellen utifrån problemet?

Vilka problem uppstår i vår välfärd när vi utgår ifrån denna modell, som idag till största del styr vår välfärd? Människor lever längre så vi får en ökad grupp äldre(pensionärer) som lever länge. Samtidigt ökar just nu barnkullarna och vi har en ökad mängd barn/unga.

Share this post