Rekommendationer

Hur sag lagen ut innan Samtyckeslagen?

Hur såg lagen ut innan Samtyckeslagen?

Det finns uppenbara situationer där en person aldrig kan anses delta frivilligt, och som var olagliga tidigare, till exempel om deltagandet är en följd av våld eller hot. I lagen anges också att deltagandet aldrig kan anses frivilligt om gärningsmannen otillbörligt utnyttjar någon som sover eller är berusad.

Hur funkar Samtyckeslagen?

Sverige har en ny sexualbrottslagstiftning som i media ofta beskrivs som en samtyckeslag. Den nya lagstiftningen bygger på frivillighet. Sex ska vara frivilligt, annars är det olagligt. Genom lagstiftningen ska det bli tydligt att varje människa har rätt att bestämma över sin kropp och sin sexualitet.

Vad står det i Samtyckeslagen?

Enligt lagen blir det förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen sagt ja eller aktivt visar att den vill delta. Har du gjort något mot eller med någon utan den personens samtycke så är det olagligt. Det behöver inte ha förekommit hot och våld eller att personen varit i en särskilt utsatt situation.

Vad är lagförda brott?

Med lagföringsbeslut avses beslut i domstol mot en person, så kallat domslut, samt lagföringsbeslut som fattas av åklagare, det vill säga strafföreläggande eller åtalsunderlåtelse.

När infördes Samtyckeslagen i Sverige?

Frivillighet är grunden för ”samtyckeslagen” I och med en lagändring som trädde i kraft första juli 2018, ofta kallad samtyckeslagen, är principen att sex ska vara frivilligt grunden för den svenska sexualbrottslagstiftningen.

När träder Samtyckeslagen i kraft?

Samtyckeslagen har tidigare fått kritik av lagrådet då de ansåg att lagen hänger för mycket på vad den enskilda domaren i olika fall kommer fram till, men lagen gick ändå igenom i riksdagen. Den nya lagen träder i kraft 1 juli i år.

Vad menas med Lagförd?

Lagföring, innebär att åklagare vid domstol åtalar för brott, som faller under allmänt åtal.

Vad innebär lagföra?

Att ställa någon till ansvar för ett brott.

Share this post