Allmänning

Vad ska man gora om man har skadat svanskotan?

Vad ska man göra om man har skadat svanskotan?

I många fall behöver du inte göra något åt smärtan, utan den går över av sig själv. Har du mycket ont kan du ta en värktablett. Om du däremot haft ont länge eller om smärtan är väldigt stark, kan du behöva ytterligare behandling. Vid svår smärta kan man injicera lokalbedövningsmedel för lindring.

Vad kan det vara om man har ont i svanskotan?

Men en vanlig orsak till smärta i svanskotan kan vara stukning eller fraktur som uppstår efter exempelvis ett fall bakåt. Det kan också orsakas av vaginal förlossning. Andra anledningar till värk i svanskotan kan vara långvarigt sittande på hårt underlag eller kramper i bäckenmuskulaturen.

Kan svanskotan flytta sig?

Det innebär att svansbenet, som normalt ligger böjt i en båge inåt bäckenhålan, vid behov kan ”fjädra” bakåt så att utrymmet innanför ökar. Utgör det ändå ett hinder under förlossningen bryts det lätt av, vilket betyder ytterligare en naturlig möjlighet till ökad plats för barnet.

Vad kan hända om man skadar svanskotan?

Vid kraftiga fall kan kotan spricka eller få en fraktur. Belastning av svanskotan på grund av dålig funktion i ryggens leder, som kan leda till överbelastning av svanskotan och dess ledband.

Kan man skada svanskotan?

Gemensamt för de flesta med ont i svanskotan är ”direct impact” – alltså fall/ stöt som irriterar eller skadar benhinnan. Vid kraftiga fall kan kotan spricka eller få en fraktur. Belastning av svanskotan på grund av dålig funktion i ryggens leder, som kan leda till överbelastning av svanskotan och dess ledband.

Hur ska man ligga med ryggont?

Vid ryggont kan det vara skönt att ligga ner med en kudde under svanken och benen upplagda på en pall. Med en ställbar säng kan du både somna och vakna med fötterna högre för att avlasta ryggen.

Hur känns det när man har brutit svanskotan?

Du får mycket ont i ryggen efter ett fall. Du har ont i ryggen och dessutom domningar eller nedsatt känsel kring ändtarmen eller könsorganet. Du har ont i ryggen och dessutom domningar, stickningar eller svagheter i båda benen. Du har svårt att stödja på benet efter att du har ramlat.

Share this post