Ny

Vad betyder att fiskar leker?

Vad betyder att fiskar leker?

En del arter bygger reden eller bon (storspigg, ciklider, gurami och många malartade fiskar), antingen tillsammans eller endera könet. I redet sker sedan leken, för att hos en del arter följas av ägg- och yngelvård. Beroende på art är det hanen, honan, eller båda föräldradjuren som tar hand om yngelvården.

Vilka djur leker?

Men visste du att det inte bara är människor som skrattar? Så gott som alla däggdjurs- och fågelungar leker, och även vuxna djur leker emellanåt. Lek har på senare år också observerats hos ödlor, krokodiler, sköldpaddor, fiskar och groddjur(1, 2) samt hos bläckfiskar och unga spindlar.

När leker fisken?

Lek och tillväxt Lekvandringen till de rinnande vattendragen sker på vår, sommar eller tidig höst. Själva leken sker i regel från oktober till december, eller till och med januari.

Vad menas med att gäddan leker?

Tanken är att när vårsolen börjar värma upp vattnet så letar sig gäddan upp till dessa våtmarker för att leka. Man kallar dessa konstgjorda lekvatten för gäddfabriker, men även andra sötvattensfiskar använder.

Vilka fiskar leker på våren?

Troligen föredrar aspen mindre fiskar som löja, mört och nors. Aspen vandrar upp i vattendrag för att leka under april-maj. Leken startar när vattentemperaturen överstiger 6 °C, vilket i Uppland ofta sammanfaller med sista veckan i april.

Hur parar abborrar sig?

Abborre (Perca fluviatilis) Abborren leker på försommaren och honan lägger rommen som en gulvit, geléaktig strumpa över växter. De nykläckta ynglen växer upp i grunda vikar och livnär sig på plankton. När de blir större äter de insektslarver, mindre kräftdjur och småfisk.

Vad är lekande fiske?

Lekande eller lekare används inom sportfiske för att förhindra att fiskelinan tvinnar sig. Tvinning leder till att linan blir svagare och trasslar sig lättare. Dessa lekanden är standardlekande/swivel av högsta kvalitet.

Share this post