Allmänning

Vad ar en momspliktig verksamhet?

Vad är en momspliktig verksamhet?

De allra flesta verksamheter som bedrivs i bolagsform räknas som momspliktig verksamhet. Mervärdesskatt, eller moms, är en skatt som alla betalar vid köp av varor och tjänster. En bolag som är momspliktigt ska alltid ta ut moms av sina kunder.

När inträder avdragsrätten för ingående moms?

Enligt momslagen ska avdrag för ingående moms göras i den redovisningsperiod då ett förvärv enligt god redovisningssed har, eller borde ha, bokförts. Rätten till avdrag föreligger enbart om den kan styrkas med faktura.

Vad betyder Lagstadgad mervärdesskatt?

I Sverige är momsen 25 procent på de allra flesta varor och tjänster. Lägre momssatser förekommer, till exempel för resor, matvaror och böcker. Det finns även vissa tjänster som är momsbefriade, exempel på detta är bostadshyror och avgifter för läkarbesök.

Vad betyder frivilligt skattskyldig?

En uthyrare som blivit frivilligt skattskyldig ska redovisa utgående skatt på hyran för en sådan fastighet eller fastighetsdel som omfattas av skattskyldigheten. Avdrag får göras för ingående skatt som hänför sig till denna skattepliktiga uthyrning.

Vilka branscher är momsbefriade?

Vissa branscher är undantagna momsplikt helt och hållet. Varor och tjänster som är momsfria är till exempel sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster.

Vad menas med beskattningsunderlag?

Beskattningsunderlag är det värde på vilket mervärdesskatt ska beräknas. Vad ingår i beskattningsunderlaget? Det är viktigt att veta vad som ingår i beskattningsunderlaget för att kunna ta ut rätt mervärdesskatt. Vid försäljning Vid försäljning av en vara eller en tjänst består beskattningsunderlaget av ersättningen.

När får man inte dra av moms?

En grundläggande förutsättning för avdragsrätt är att den ingående momsen hänför sig till förvärv eller import i ekonomisk verksamhet. En ekonomisk verksamhet kan vara momspliktig, momsfri eller blandad i momshänseende. Avdragsrätten för moms bedöms normalt fristående från reglerna vid inkomsttaxeringen.

Är hyresintäkter momspliktiga?

Uthyrning av fastighet är i regel undantagen från moms. Det innebär att du som hyr ut din fastighet inte ska ta ut moms på hyran. Du har därmed inte heller rätt att göra avdrag för ingående moms på inköp till uthyrningsverksamheten.

Share this post