Rekommendationer

Vad kan man gora for att hjalpa kvinnor?

Vad kan män göra för att hjälpa kvinnor?

Kvinnofridslinjen (020-50 50 50) är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa till oss. Vi har öppet dygnet runt och du kan ringa oss oavsett var du bor i Sverige.

Hur tar män sig ur en våldsam relation?

Det går att få hjälp av vården, socialtjänsten eller ideella verksamheter, som till exempel kvinnojourer och brottsofferjourer. De kan ge råd, stöd och vissa fall ett tillfälligt, skyddat boende. Många som väljer att lämna en relation behöver bearbeta det som har hänt.

Vad gör Mansjouren?

Nationella mansjouren är belägen i Stockholm, men ger samtalsstöd åt både män och kvinnor i hela landet via telefon. Hit kan du vända dig med alla slags relationsproblem, umgängesproblem, missbruksproblem, samt problem med aggressioner och våld.

Kan man Orosanmäla vuxna?

Vid en orosanmälan har alltid vårdnadshavare och barn rätt att ta del av anmälan som har gjorts. Är du orolig för en vuxen person som har eller riskerar att få ett beroende eller missbruk, av exempelvis alkohol, droger eller spelande, så kan du göra en anmälan till socialtjänsten. Du har rätt att vara anonym.

Hur hjälpa Våldsutsatt?

Du som möter våldsutsatta i ditt arbete kan ringa till Kvinnofridslinjen för att få stöd. Du kan även hänvisa våldsutsatta att ta kontakt med Kvinnofridslinjen. Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för kvinnor som utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp.

Vad kan jag som man göra för kvinnor?

Vad gör du för jämställdhet?

  1. Sexism är kränkningar mot tjejer.
  2. Fundera över hur du tänker och pratar.
  3. Lär dig mer.
  4. Säg ifrån när någon säger sexistiska saker, eller om någon behandlas illa.
  5. Anmäl sexistisk reklam.
  6. Engagera dig på din skola eller arbetsplats.
  7. Gå med i en organisation som jobbar för jämställdhet.

Vad kan det finnas för hinder att lämna en relation där personen blir utsatt för våld?

Det finns många anledningar till att det svårt att lämna en relation där du är utsatt för våld: Du kan vara rädd för hur partnern eller någon annan ska reagera. Det kan finns delar av relationen som du är nöjd med. Du kan vara orolig för hur du ska klara dig ekonomiskt.

Hur hjälper män en kompis i ett destruktivt förhållande?

Lyssna på kvinnan och ifrågasätt inte det hon berättar för dig. Den som utsätts för våld känner ofta skuld och skam. Sådana känslor förstärks om du ifrågasätter hennes handlande eller har attityden ”Vad var det jag sa?”.

Share this post