Rekommendationer

Hur oka biotillganglighet?

Hur öka biotillgänglighet?

Ett svårlösligt ämne kan också få dålig biotillgänglighet eftersom det måste vara löst i tarmvätskan för att kunna tas upp. Ett ämnes biotillgänglighet kan förbättras, till exempel genom finfördelning eller andra formuleringsåtgärder. En gren av farmacin, galenisk farmaci sysslar bland annat med detta.

Vilka faktorer påverkar biotillgänglighet?

Bioavailability (F): Biologisk tillgänglighet eller biotillgänglighet är den del av en administrerad dos som når systemcirkulationen i oförändrad form. De vanligaste orsakerna till låg biotillgänglighet är ofullständig absorption respektive s.k. första-passagemetabolism i tarmvägg och lever.

Vad som menas med första passage metabolism?

Förstapassagemetabolism är ett fenomen inom farmakologin som innebär att läkemedel som intas peroralt genomgår mer eller mindre omfattande nedbrytning i mag-tarmkanalen samt i levern.

Vad är utmärkande för ett läkemedel som har en låg distributionsvolym?

Matematiskt definieras skenbar distributionsvolym som: är plasmakoncentrationen av läkemedlet vid jämvikt. Ett fettlösligt läkemedel ger en större distributionsvolym, medan mer vattenlösliga läkemedel ger en högre plasmakoncentration och därmed minskar distributionsvolymen.

Hur tar man ett stolpiller?

Gör så här

  1. Ta av skyddshöljet runt stolpillret. Doppa stolpillret hastigt i ljummet vatten så går det lättare att föra in.
  2. Sitt på toaletten eller på huk, eller stå med ena foten på en stol. Du kan också ligga på sidan med lätt böjda knän.
  3. Ett vanligt råd är att föra in stolpillret med den platta änden först.

Vad påverkar clearance?

Clearance motsvarar summan av leverns förmåga att eliminera läkemedel via metabolism (leverclearance) och njurarnas förmåga att eliminera läkemedel via renal utsöndring (njurclearance). Vissa läkemedel kan också brytas ner av enzymer i blodbanan, men det är mer ovanligt och diskuteras inte vidare här.

Hur fungerar en depottablett?

Det som skiljer depottabletterna från vanliga tabletter är att det aktiva innehållsämnet frigörs långsamt och i olika ställen i matsmältningssystemet, detta för att koncentrationen av läkemedlet i blodet ska bli jämn och inte lika plötslig som vid intag av konventionella tabletter, vilket innebär att antal gånger per …

Vad menas med smal terapeutisk bredd?

Terapeutisk bredd, skillnaden mellan högsta säkra och lägsta effektiva dosen av ett läkemedel.

Vad är en verksam substans?

Aktiv substans är det ämne i ett läkemedel, naturläkemedel eller annan produkt som ger dess medicinska effekt. Ett preparat kan ha flera aktiva substanser, till exempel Treo som innehåller acetylsalicylsyra och koffein.

Varför enterotabletter?

Enterotabletter: När läkemedlet i tabletten inte tål att komma i kontakt med magsäckens sura miljö eller när läkemedlet kan skada magsäcken, används enterotabletter. Tabletten är täckt med ett överdrag som tål magsäckens sura innehåll och passerar opåverkad för att sedan lösa upp sig i tarmen.

Share this post