Populära

Vad kostar tallar?

Vad kostar tallar?

Det varierar förstås mycket, men siffran 350 kr som du nämner är ett vanligt kubikmeterpris för en tall som ger både massaved och timmerkvalitet. Räknat på en avverkningskostnad på 100 kr per m3 och att en ”medelstor” tall ger 0,4 m3 virke så blir trädets nettovärde 100 kr.

Hur mycket får man för en stor gran?

Det vanliga är att man måste betala för att bli av med ett enda träd. Om det däremot är ca tusen träd eller fler i ett och samma område som skall avverkas vid ett tillfälle kan värdet bli 200:- till 500:- för en gran beroende på storlek, läge och kvalitet.

Vad kostar en kubik virke?

Rundvirke som ska bli pappersmassa har lägre priser än sågtimmer medan ek och annat ädellöv kan ge betydligt högre kubikmeterpris än gran och tall. 70 000 kr/m3, efter klippning och fogning och klart för användning upp mot det tredubbla.

Vilket träslag är dyrast?

Ett unikt träd Man tror att trädet är infekterat med en svamp vilket, förutom åldern, får de ett unikt trä, det dyraste träet i världen. Denna trävariant kallas Agar och anses vara den högsta kvaliteten i världen och har en utsökt parfym.

Vart köper man timmer?

Det bästa alternativet är väl om du kan köpa timmer direkt av någon skogsägare i din närhet. Om inte den möjligheten finns så får du som sagt räkna med ett högre pris, förutsatt att du hittar någon virkesuppköpare som vill sälja till dig.

Vad kostar det att ta ner en stor gran?

Eftersom varje träd är unik, varierar i storlek och dessutom står på unika platser är det ytterst svårt att ge generella priser. Som riktpris kan man säga att nedmontering av ett normalstort träd kostar från 2 500 – 3 000 kr inkl. moms och uppåt.

Hur många kubik är en stor gran?

Uppgifterna för värdering av trädet är lite knapphändiga, men om man börjar med att uppskatta volymen så kan den vara ca 1,3 m3sk (skogskubikmeter).

Share this post