Rekommendationer

Vad ar AST diagnos?

Vad är AST diagnos?

Autismspektrumtillstånd (AST) är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som kan innebära svårigheter inom social kommunikation och beteende. På denna sida kan du läsa om vad som är viktigt att tänka på när du möter barn, elever och studerande med AST.

Vad är skillnaden mellan AST och ASD?

ASD står för Autism Spectrum Disorder och brukar på svenska översättas till autismspektrumtillstånd. Inom detta spektrum finns båda de två diagnoserna Autism och Asperger som tidigare skiljdes åt som två olika diagnoser där Asperger beskrevs som en lindrigare form av autism.

Vad beror AST på?

Autismspektrumtillstånd (AST) är ett samlingsbegrepp för olika autismdiagnoser som påverkar ens sätt att tänka, vara och kommunicera med andra människor. Hur diagnosen tar sig i uttryck ser väldigt olika ut från individ till individ.

Vad betyder autismliknande tillstånd?

Under beteckningen AST samlas de tidigare diagnoserna autistiskt syndrom, Aspergers syndrom och atypisk autism/autismliknande tillstånd. AST är en utvecklingsrelaterad problematik (”Neurodevelopmental disorder”) som debuterar tidigt, har neurobiologisk grund och påverkar hjärnans sätt att bearbeta information.

Hur fungerar en person med autism?

Vanliga egenskaper vid autism Det kan vara svårt att kommunicera med andra och bli förstådd på rätt sätt. Vissa intressen tar upp en stor del av din tid. Det kan vara stressande att göra något som är nytt och ovant. Det kan vara svårt att bryta beteenden och rutiner som har blivit en vana.

Vad är orsaken till AST?

AST har en ärftlig komponent, men även den biologiska miljön kan påverka. AST kan förekomma som isolerad funktionsnedsättning, men det är vanligt att AST uppträder tillsammans med en eller flera andra medicinska, utvecklingsrelaterade eller psykiatriska diagnoser.

Vilka områden kan man ha svårigheter i när man har diagnosen AST?

Du kan ibland ha svårt att förstå humor, ironi, bildspråk eller liknelser. Det kan vara svårt för dig att inleda och upprätthålla samtal med andra, när det inte handlar om intressen du själv har. Det brukar också vara svårt att förstå ansiktsuttryck, gester och tonfall i möten med andra människor.

Share this post