Allmänning

Vad gjorde Aga?

Vad gjorde Aga?

Gustaf Dalén uppfann ett revolutionerande system för fyrbelysning och skapade företaget AGA. 1912 tilldelades han Nobelpriset i fysik. Nils Gustaf Dalén föddes 1869 i Stenstorp i Västergötland. När han var 13 år uppfann han en väckningsapparat.

Vad hände med Aga?

Agas tillverkning på Lidingö är numera nerlagd men huvudkontoret för den svenska delen Aga AB på Lidingö, med idag cirka 150 anställda, har funnits kvar ända sedan etableringen 1911 och har under 2009 utökats till en total kontorsyta på 6500 m². Lokalerna hyrs av JM AB med ett 10-årigt hyreskontrakt.

Varför förbjöds barnaga i Sverige?

Under 1970-talet började barnaga att debatteras på allvar i Sverige. Barn hade till skillnad från vuxna inget skydd mot att bli misshandlade. 1979 skrevs lagen mot barnaga in i föräldrarbalken – den första lagen av sitt slag. Lagen hånades av omvärlden men idag har 43 länder förbud mot barnaga.

Kan vi kalla aga korsord?

Synonymer till aga

  • subst. straff, bestraffning, tuktan, smäll, smörj, ris, spö, prygel, pisk, smisk, stryk, kroppsaga.
  • verb. bestraffa, straffa, tukta, smälla, slå, klå, prygla, smiska, spöa, ge stryk.
  • Användarnas bidrag. dalj, dask, randa.

Var kommer Festool ifrån?

Festool är ett familjeföretag i tredje generationen med en dynamisk framgångssaga och alltid inriktat på ansvar och långsiktighet. Företaget grundades i Esslingen 1925 av Albert Fezer och Gottlieb Stoll. När Gottlieb Stoll dog 1971 hade hans söner Kurt och Wilfried redan övertagit ledningen.

Vad driver AGA fyren?

Fyrljuset drivs med acetylengas vars tillförsel styrs av en solventil som stänger av gasen under den ljusa delen av dygnet och därmed reglerar vid vilka tider på dygnet fyren ska lysa. En klippljusapparat styr fyrens blinkande genom att slå av och på gastillförseln med korta regelbundna intervaller.

Vem äger Festool?

Festool 90 år Familjeföretaget Festool firar 90-årsjubileum. Bilden till höger visar Barbara Austel, företagspartner och barnbarn till Berta och Gottlieb Stoll.

Share this post