Trendig

Vad hander under en Brunstcykel?

Vad händer under en Brunstcykel?

Stoets brunstcykel Brunsten avslutas med ägglossning (ovulation) innan en ny mellanperiod, gulkroppsfasen, inleds. Där ägget suttit i äggstocken bildas en så kallad gulkropp. Gulkroppen producerar hormoner och kvarstår i 12-13 dagar om ingen befruktning har skett – då är den kvar under hela dräktigheten.

Hur ser stoets Brunstcykel ut?

Stoets brunstcykel är vanligtvis 20–22 dagar, där den aktiva brunsten är cirka fem–sju dagar och tiden mellan brunsterna är cirka 14 dagar. Inre faktorer styr stoets reproduktionsförmåga som ifrån naturens sida har utvecklats till att enbart kunna ske under en viss period på året.

Vad är en Brunstcykel?

Här nedan kommer en sammanfattning av stoets brunstcykel: Från hypofysen utsöndras ett hormon (FSH- Follikelstimulerande hormon) som stimulerar utveckling och tillväxt av en eller flera folliklar i äggstocken, vilken i sin tur producerar hormonet östrogen. Detta sätter igång brunsten med ökat blodflöde till livmodern.

När släpper stoet ägget?

Stoets ägg är befruktningsdugligt i mellan 8 till 12 timmar efter ägglossningen. Hingstens sperma överlever i normala fall i två dagar om den är färsk och är av bra kvalitet. Det befruktade ägget ligger kvar i äggledarna i ca 5–6 dagar och här kommer nu de första celldelningarna att ske, ägget blir ett embryo.

Hur många gånger per år brunstar ett sto?

Varje brunstcykel varar i ca 21 dagar och kan delas in i 2 faser; Östrus och Diöstrus. En del ston brunstar året om, men de flesta har en viloperiod under vintern. När stoet börja brunsta igen under våren tar det oftast ett par cykler för brunsten att bli regelbunden.

Hur ofta är ett sto brunstigt?

Brunstens längd är i genomsnitt 6–7 dagar men kan variera från sto till sto. Mellan varje brunst går det sedan cirka 14 dagar av en period då stoet inte visar brunst. I början av säsongen, februari till mars, kan många ston visa brunst som inte leder till ägglossning.

Kan ston kallas?

Ett sto är ett könsmoget hästdjur av honkön. En alternativ benämning är märr. Förutom hästdjur (hästar, åsnor, zebror) brukar även honor av kameldjur kallas ston. En könsmogen häst av hankön kallas hingst.

Share this post