Frågor

Kan man klippa ner Krusbarsbuskar?

Kan man klippa ner Krusbärsbuskar?

Bästa tiden för beskärning är på hösten när busken har tappat bladen. I nödfall går det att göra även i januari-februari, vårvintern, så länge knopparna inte har börjat svälla. Men viktigt att komma ihåg är att vinbär och krusbär ”vaknar” tidigt. Krusbär bildar sparsamt med nya skott och behöver inte glesas varje år.

Hur mycket sol behöver krusbär?

Krusbär trivs i mullrik jord i soliga lägen. Plantera buskarna tidigt på våren eller sent på hösten och ge en näve kogödsel varje vår. Odla gärna ett par olika sorter ihop – så kallad korspollinering ger mer bär. Buskarna beskärs på samma sätt som vinbär och de är lika enkla att föröka.

Hur rensar man krusbär?

Jag tycker det är enklat att snoppa krusbär med naglarna – bäst går det om man inte har för korta naglar. Har man mycket krusbär att snoppa, får man sitta hur länge som helst, om man använder sax. Kniv kanske möjligen funkar. När det gäller vinbär, repar jag aldrig dem, om de skall användas till saft.

Kan krusbär Eftermogna?

Aromen blir bäst när bären är riktigt mogna och börjar bli lite mjuka i skalet. De röda sorterna är vackra i marmelad och infrysta som isbitar. Lagring och förvaring: Krusbär håller några veckor i kylen efter skörd. Enklast är att frysa in överflödet direkt.

Kan man frysa in krusbär?

Lagring och förvaring: Krusbär håller några veckor i kylen efter skörd. Enklast är att frysa in överflödet direkt. Bären ansas först så att det lilla skaftet tas bort med en skalkniv. Vissa vill också ansa bort den lilla flugan, men det är en smaksak och kanske lite väl pilligt.

Hur förökar man krusbär?

Du kan föröka krusbär, vinbär och björnbär med dessa metoder….Om topparna fryst och torkat under vintern – klipp av den biten först.

  1. Skär av en stickling på ca 10 cm.
  2. Stick ner i en kruka med sandblandad jord (eller såjord).
  3. Jorden ska hållas fuktig (inte blöt) i några veckor tills det börjar visa sig gröna blad.

När är krusbär färdiga?

Bären mognar i mitten av juli och finns under bara några veckor. Importerade bär från bland annat Holland säljs ibland också. Det finns otaliga varianter av krusbär i odling, i olika färger och former. Till krusbärsgelé och ibland krusbärskräm använder man omogna bär.

Share this post