Rekommendationer

Hur hogt plank far man ha mot grannen?

Hur högt plank får man ha mot grannen?

Muren eller planket får inte vara högre än 1,8 meter. Om uteplatsen, planket eller muren placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter krävs medgivande från berörda grannar. Medgivandet bör vara skriftligt. Ger grannarna inte sitt medgivande måste du söka bygglov.

Hur högt staket får man ha?

Regelverk för staket och räcken Staket och räcken runt altaner och balkonger omfattas av Boverkets regelverk. Ska staketet fungera som fallskydd ska det vara minst 90 cm högt eller vid fallhöjd över 3 meter minst 110 cm högt.

Hur högt staket för barn?

Tänk på att staketet ska vara tillräckligt högt för att ni ska kunna känna er trygga på tomten. 1-1,20 cm brukar räcka, men ibland behövs högre höjder. Vanligt villastängsel finns upp till två meters höjd, men det behövs som sagt sällan för privata behov.

Hur hög får en Spalje vara?

Staket/spaljé, 75 % genomskinligt är ej bygglovspliktigt upp till 1,80 meter. Staket/spaljé som är tätt upp till 1,10 meter men minst 75 % genomskinligt över den höjden kräver inte bygglov upp till 1,80 meter. Höjden räknas från mark till konstruktionens överkant.

Vad gäller vid Tomtgränser?

För en- och tvåbostadshus gäller att: – inte överstiger en högsta höjd från mark till taknock om 3,0 meter och inte placeras närmare tomtgräns än 4,5 meter. För att få placera mur/plank, skärmtak eller friggebod närmare tomtgräns än 4,5 meter utan bygglov krävs att berörda grannar lämnar sitt medgivande.

Vad får man göra på tomtgräns?

Här är några exempel på var de olika gränserna går för vad du får göra på eget bevåg och vad som kräver godkännande av din kommun eller grannarna.

  • Mur, plank eller staket.
  • Friggebod.
  • Bygga altan, uteplats eller veranda.
  • Tillbyggnad eller utbyggnad, takhöjning, balkong.
  • Målning.

Vilken dimension på stolpar till staket?

Stolparnas dimension bestäms av staketets eller plankets höjd och av stolp avståndet (maximalt 2000). Är stolpavståndet exempelvis cirka 1800 kan stolpar 70 x 95 användas vid höjder upp till cirka 800, och 95 x 95 vid höjder från 900 upp till cirka 1800. Till spikreglar väljs tryckimpregnerat trä klass NTR/AB.

Hur långt mellan stolpar räcke?

Anpassa också centrumavståndet mellan stolparna så att det inte blir för långt, så att räckets virke vrider sig. Mellan 80–120 cm är ett lämpligt avstånd mellan stolparna. Vilken typ av skruv/vagnsbult som används är också viktigt, speciellt i utsatta förhållanden.

Vad räknas som spaljé?

En spaljé är en stående mycket gles konstruktion som ofta används som stöd för växter. Spaljé består till övervägande del av luft och går att se igenom från alla håll. En pergola är en gles konstruktion som bärs upp av ben i hörnen.

Vad gäller för spaljé?

För att bygga en pergola eller spaljé behöver du inte bygglov eller anmälan. För att det ska räknas som en pergola och spaljé så ska konstruktionen innehålla mer än 50 % luft mellan materialet. Om plankorna är 10 cm breda, så ska mellanrummet mellan plankorna alltså vara minst 10 cm.

Hur bygger man vindskydd till altan?

Om vindskyddet ska byggas på altanen är det lättast att sätta stolparna i en stolpfot som skruvas fast i altangolvet. Om vindskyddet ska förankras i marken bör du först undersöka hur marken är där du har tänkt att ha stolparna. Markera sträckan med ett snöre som du spänner mellan pinnar. Kontrollera att allt är rakt.

Share this post