Allmänning

Vad kan man jobba med som dietist?

Vad kan man jobba med som dietist?

Dietisten arbetar med att se till att patienten får rätt slags näringstillförsel, nutrion. Patienterna kan exempelvis ha undernäring, fetma, ohälsosamma levnadsvanor samt olika sjukdomstillstånd som diabetes, tarmproblem, cancer, hjärt- och kärlsjukdom.

Vad krävs för att läsa till dietist?

Kort om dietist Dietistutbildningen är treårig och ger en yrkesexamen som dietist eller en kandidatexamen i kostvetenskap. Många dietister bygger på sin grundutbildning med ett eller två års studier och skaffar en magister- eller masterexamen.

Hur hittar man en dietist?

Primärvårdens dietister är organiserade i en egen enhet och arbetar med 22 av länets vårdcentraler. Vid dessa vårdcentraler finns det möjlighet att få kontakt med dietist för barn och vuxna som behöver kostbehandling. Primärvårdens dietister har inget remisskrav.

Hur blir man näringsfysiolog?

För att utbilda dig till nutritionist / näringsfysiolog går du kandidatprogrammet i nutrition vid Stockholms universitet i samarbete med Karolinska Institutet. Motsvarande kompetens kan du även få på Kandidatprogrammet Nutrition och Livsmedelsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

Hur kommer man i kontakt med en dietist?

Hur får jag kontakt med Primärvårdens dietister? Primärvårdens dietister har inget remisskrav. Du kan boka tid via din vårdcentral eller ringa direkt till oss.

Dietisten ingår ofta i ett vårdteam med sjuksköterska och läkare, men arbetar också självständigt med utredning, behandling och uppföljning av näringsproblem. En viktig uppgift är att utbilda personal inom sjukvård, äldreomsorg och hemtjänst. De flesta är verksamma på sjukhus och vårdcentraler.

Hur mycket kostar det att gå till en dietist?

Vad kostar ett besök? Ett besök kostar 200kr, gratis för personer under 18 år eller över 85 år. Frikort och högkostnadsskydd gäller.

Share this post