Trendig

Kan en suppleant vara sekreterare?

Kan en suppleant vara sekreterare?

I de flesta fall utses någon av de ordinarie ledamöterna som sekreterare men eftersom en suppleant får träda in i deras ställe har även denne rätt att vara sekreterare. Det är helt enkelt upp till styrelsen hur de vill fördela arbetsuppgifterna mellan sig.

Vad gör en sekreterare i en ideell förening?

Sekreterare: för protokoll på styrelsens möten. ansvarar för att protokollen blir justerade och arkiverade. ser till att styrelsen, revisorer, valberedning och eventuellt medlemmar får tillgång till justerade protokoll.

Vad kan en suppleant göra?

Suppleanten i en styrelse kan kanske se ut att ha en oviktig roll – men så är det inte. Suppleantens uppgift är att kunna hoppa in där någon ordinarie ledamot inte kan fullfölja sitt ansvar – och då gäller det att vara förberedd.

Kan man avsäga sig styrelseuppdrag?

Om du vill avgå ur styrelsen, som firmatecknare, verkställande direktör eller särskild delgivningsmottagare ska du anmäla det till styrelsen. Har du valts av någon annan än bolagsstämman ska du också anmäla din avgång ur styrelsen till den. Du anmäler din avgång på verksamt.se.

Kan sekreterare vara vice ordförande?

Oftast finns det i föreningar fler än tre styrelsemedlemmar. De flesta föreningar väljer också minst en viceordförande. Sekreterare eller kassör kan utses inom eller utom styrelsen. I större föreningar fungerar ofta anställd personal (funktionärer) som sekreterare och kassör.

Hur går man ur en förening?

Enligt lagen så ska uppsägningen ha kommit in till föreningen senast en månad före utgången av de räkenskapsår som medlem avser att medlemskapet ska upphöra. Stadgarna får ange en längre tid än en månad före räkenskapsårets utgång. Den längsta tid stadgarna får ange är sex månader före räkenskapsårets utgång.

Hur avsätta styrelseledamot?

En styrelseledamot kan antingen självmant välja att avgå eller så kan den eller de som utsett styrelseledamoten besluta om det. Eftersom det framgår att bolagsstämman utsåg styrelseledamoten, så är det endast bolagsstämman som kan besluta om styrelseledamotens förtida avgång.

Hur kan man avsätta en styrelse?

För att kunna avsätta er styrelse måste ni begära en extra föreningsstämma genom att minst en tiondel av samtliga röstberättigade eller som framgår av era stadgar skriftligen begär att stämman ska sammankallas för att behandla avsättning av styrelsen, enligt 6 kap. 12 § andra stycket FL.

Share this post