Frågor

Vad ar royaltyintakter?

Vad är royaltyintäkter?

Royaltyintäkter är en typ av provisionsintäkt för en upphovsman som exempelvis skrivit en bok. Förlaget som ger ut boken och säljer den betalar en royalty till upphovsmannen oftast i ett fast procentbelopp per såld bok. Royaltyintäkter kan också avse patenterade uppfinningar som betalas till upphovsmannen.

Hur redovisas royalty?

Den som får ersättning i form av royalty anses bedriva näringsverksamhet. Om royaltyn grundar sig på anställning, på uppdrag eller tillfällig verksamhet räknas den dock till inkomstslaget tjänst.

Kan man ärva royalties?

Royalty kan också ärvas. Eftersom upphovsrätt gäller i 70 år efter upphovsmannens död kan dennes släktingar få ärvd royalty under lång tid.

Hur bokföra royalties?

Utgifter för royalty/licensavgifter debiteras konto 6910 Licensavgifter och royalties (BAS 2022). För t. ex. bokförlag, konstruktionsföretag och bildbyråer bör ersättningen för upphovs- eller nyttjanderätten i stället debiteras ett konto i kontoklass 4.

Hur redovisar man royalty?

Royalty betalas ut brutto, och författaren betalar normalt själv sina sociala avgifter oavsett om man har F- eller A-skattsedel. De flesta författare redovisar moms med 6 %. Som översättare av prosa ersätts du med en summa per 1000 tecken inklusive blanksteg.

Är det moms på royalty?

Momsen är därför 6 procent på: upphovsrättsliga ersättningar från skiv-, film-, radio- och Tv-bolag samt royalty från bokförlag och tidningar. upphovsrättsliga ersättningar från STIM. upphovsrättsliga ersättningar från Bildupphovsrätt i Sverige.

Vem får Stim pengar?

Du har rätt till ersättning när din musik har framförts på en konsert, spelats i radio och tv, i en restaurang, streamats online eller genom ett antal andra musikområden. Här berättar vi mer om vad som påverkar din utbetalning. Hur mycket pengar du får från Stim beror på flera saker.

Hur bokför man programvara?

Utgifter för programvara bokförs i kontogrupp 10, i kontogrupp 14 eller i kontogrupp 54. En tillgång skall redovisas i balansräkningen när det är sannolikt att framtida ekonomiska fördelarna kommer att tillfalla redovisningsenheten om tillgången har en utgift eller ett värde som kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

Share this post