Blogga

Maste kombineras med spermiedodande medel?

Måste kombineras med spermiedödande medel?

ALLTID TILLSAMMANS MED ANNAT Spermiehämmande medel är i sig självt inte särskilt effektivt, så det bör kombineras med en barriärmetod, till exempel kondom eller pessar. Kemikalierna i det spermiehämmande medlet hindrar spermierna från att röra sig inuti slidan.

När kom den första pessaret?

År 1838 skapade den tyske gynekologen Friedrich Wilde det första moderna cervixpessaret genom att göra skräddarsydda gummiavgjutningar av livmoderhalsen till några av sina patienter. Dessa pessar hade troligtvis kort livslängd eftersom ohärdat gummi bryts ner någorlunda snabbt.

Hur använder man ett pessar?

Ett pessar är en liten skål av silikon som sätts in i slidan så att den täcker livmodertappen. För att skydda mot graviditet måste du sätta in pessaret innan samlag och använda det tillsammans med pessargel. Pessaret skyddar genom att hindra spermier från att nå livmodern. När pessaret sitter på plats känns det inte.

Vad är ett avbrutet samlag?

Avbrutet samlag innebär att penisen dras ut slidan innan utlösning.

När kom p-piller till Sverige?

P-pillret introducerades i USA 1960 och kom till Sverige 1964. De första p-pillren innehöll höga doser östrogen som gav kraftiga biverkningar. På 1970-talet lyckades man få fram p-piller med mycket lägre halter av östrogen. Då introducerades också minipillret som enbart innehåller gestagen.

Vad är p-piller till för?

P-piller är ett skydd mot graviditet i form av tabletter som du tar varje dag. P-piller innehåller hormoner som bland annat gör att du inte får någon ägglossning och därför inte kan bli gravid. P-piller ger ett mycket säkert skydd mot att bli gravid om du tar dem som du ska.

Hur påverkas man av hormonspiral?

Hormonspiralen sitter inne i livmodern och när den sitter på plats så utsöndrar den fortlöpande en låg dos hormon som påverkar livmoderhalsen och livmoderslemhinnan som blir tunn. Den gör också så att sekretet i livmoderhalsen blir tjockt och segt och spermier kan då inte kan tränga in i livmodern.

https://www.youtube.com/watch?v=DaCZ2JGYxXk

Share this post