Innehållsförteckning
Hur ofta ska man göra munvård?
Grunden för den dagliga munvården är att borsta tänderna två gånger per dag med en tandkräm som innehåller 1450 ppm fluorid. Tandborstningen ska genomföras under 2 min. 2 cm av tandkräm är lagom att applicera på tandborsten.
Hur ofta bör man minst utföra munvård på personer i livets slutskede?
– Munvård minst 2 ggr/tim med till exempel vatten, vichyvatten, fuktade ”svabbar”, fuktighetsbevarande munspray – Använda olja ofta på munslemhinnan och cerat eller mjukgörande salva på läpparna – Vid behov av smärtlindring kan Xylocain viskös applicera.
Hur ofta ROAG?
Vid första vårdtillfället eller vid misstanke om risk för ohälsa i munnen ska en munbedömning göras, lämpligen med hjälp av ett validerat munbedömningsinstrument som ROAG (Revised Oral Assessment Guide) och nödvändiga åtgärder sättas in.
Hur gör man en Munhälsobedömning?
Kommunens biståndshandläggare, sjuksköterska vid särskilt boende eller LSS-handläggare identifierar de personer som omfattas av uppsökande verksamhet och utfärdar sedan ett tandvårdsstödsintyg. Samtidigt erbjuds personen en årlig avgiftsfri munhälsobedömning.
Vad är syftet med Munhälsobedömning?
Munhälsobedömning och individuell rådgivning syftar till att den berättigade själv och/eller med hjälp från omvårdnadspersonal ska kunna utföra god munvård varje dag. Munvården ska bli en självklar del i den dagliga omvårdnaden och bidra till att: minimera besvär från tänder och munslemhinna.
Varför är munvård viktigt i livets slutskede?
En uttorkad munhåla, krustor, svampinfektioner och sårbildningar i munslemhinna och på läppar kan orsaka smärta och lidande samtidigt som en väl skött munhåla kan bidra till en förbättrad livskvalitet i livets allra sista skede.
När ska ROAG användas?
En ROAG bedömning bör genomföras i samband med inskrivning av nya patienter alternativt som en del av övrig riskbedömning. ROAG bedömning bör också göras för patienter som är i risk för att utveckla problem eller som har problem med att tugga, äta eller svälja.