Frågor

Kan man ha ett efternamn som mellannamn?

Kan man ha ett efternamn som mellannamn?

I den senaste namnlagen togs konceptet mellannamn bort. Det är dock tillåtet att använda samma namn som ett andra efternamn eller ett förnamn (som inte är ens tilltalsnamn). Den som hade ett mellannamn när den senaste lagen trädde ikraft: 1 juli 2017, får behålla det som ett mellannamn, men inga nya mellannamn tillåts.

Vad är mellannamn och efternamn?

Ett mellannamn är personligt och kan inte föras över på samma sätt som ett efternamn. Mellannamnet bärs närmast framför efternamnet utan bindestreck. Ett barn kan få ett mellannamn endast om föräldrarna har olika efternamn. Fosterbarn och adoptivbarn kan få ett mellannamn enligt särskilda regler.

Kan man ha två mellannamn och två efternamn?

Ett dubbelt efternamn får endast bestå av två enkla efternamn som var för sig kan förvärvas enligt personnamnlagen. Det är möjligt att ha ett bindestreck mellan namnen i det dubbla efternamnet. Ett dubbelt efternamn kan inte kombineras med ett mellannamn.

Är fullständigt namn med mellannamn?

Mellannamn är i norsk och dansk, och är/var i svensk lag en anhörigs personnamn som bärs mellan de egna förnamnen och det egna efternamnet. I namnet Anders Andersson Svensson är sålunda Andersson mellannamn.

Kan man ha bara ett namn?

Förnamn – alla barn måste ha minst ett förnamn. Man kan dock ha många förnamn, men endast ett tilltalsnamn. Många gånger kallas det andra eller tredje förnamnet för mellannamn, men i själva verket är de alla förnamn. Mellannamn – enligt den nya namnlagen kan man inte längre ha mellannamn.

Vad är ett mellannamn?

Enligt 1982 års namnlag kunde en person i vissa situationer förvärva ett mellannamn för att visa samhörighet med en förälder eller en make. Det kan inte föras vidare till ett barn eller till en make. Mellannamnet bärs efter förnamnen och närmast före efternamnet utan bindestreck, d.v.s. mellan de övriga namnen.

Vad är meningen med mellannamn?

Mellannamnet gör förnamnets belastning lättare De har en betydelse som vi hoppas kommer att ge en mening i barnets liv, oavsett om det är ett positivt drag eller en önskan om barnets framtid. De kan också bära arvet från en förfader, en älskad eller en andlig förebild.

Måste dubbelnamn ha bindestreck?

Dubbelnamn skrivs med bindestreck om det står så i födelseboken t. ex. Karl-Erik. Flera enskilda namn kan markeras som tilltalsnamn och de behöver inte stå i följd t.

På vilka grunder kan en ansökan om namn avslås?

Första stycket ger inte rätt att som förnamn förvärva ett namn som kan väcka anstöt eller kan antas leda till obehag för den som ska bära det eller namn som av någon annan anledning uppenbarligen inte är lämpligt som förnamn.

Hur många mellannamn kan man ha?

Många gånger kallas det andra eller tredje förnamnet för mellannamn, men i själva verket är de alla förnamn. Mellannamn – enligt den nya namnlagen kan man inte längre ha mellannamn. Tidigare användes detta som alternativ när två efternamn skulle användas.

Share this post