Frågor

Vad ar Blodgruppering och Bastest?

Vad är Blodgruppering och Bastest?

Blodgruppering kan mycket förenklat beskrivas som en undersökning av patientens antigen och antikroppar för att ta reda på vilken grupp patienten tillhör i AB0-systemet samt om patienten har eller saknar rhesusfaktor, så kallat D antigen. Vid BAS-test görs blodgruppskontroll och antikroppsscreening av mottagaren.

Vad innebär Bastest?

BAS-test är en förenlighetsprövning inför transfusion till patient med ej påvisade antikroppar. I BAS-test (Blodgruppskontroll och Antikroppsscreening) ingår AB0-kontroll av förprovet och jämförelse med tidigare registrerad AB0-grupp i databas för att upptäcka prov- och/eller patientförväxling.

Hur länge är en Blodgruppering giltig?

Hur länge gäller en blodgruppering? Blodgruppering utförd 1995-01-01 eller senare har obegränsad giltighetstid.

Vad är blodkomponenter?

Blodkomponenter för transfusion Erytrocytkoncentrat består av röda blodkroppar som slammats upp i särskild näringslösning, så kallad SAGM, för att klara lagring bättre. Flytande plasma består av samtliga plasmaproteiner och koagulationshämmare men har en något minskad halt av labila koagulationsfaktorer.

Hur går ett Bastest till?

BAS-test betyder Blodgruppering och AntikroppsScreening och Säkerhetskontroll. Det innebär kontroll av patientens blodgrupp, undersökning av eventuell förekomst av irreguljära (”oväntade”) erytrocytantikroppar och kontroll mot tidigare registrerade uppgifter inför blodtransfusion.

Vad är Blodgruppsantikroppar?

En sådan antikropp benämns naturlig. Exempel på detta är antikropparna anti-A och anti-B mot ABO-systemets ytmolekyler. B Efter immunisering via transfusion eller graviditet. Dessa antikroppar kallas för blodgruppsantikroppar.

Vad menas med Blodgruppering?

Du som har blodgrupp A, har antikroppar i blodet som angriper B-blodkroppar. Du som har blodgrupp B har antikroppar mot A-blodkroppar. Vid blodgrupp AB saknas antikroppar mot både A-blodkroppar och B-blodkroppar. Du som har blodgrupp 0 har antikroppar både för A-blodkroppar och B-blodkroppar.

Vad är Blodersättning?

Vid en blodtransfusion förs nytt blod in i kroppen. Det kan behövas om du har förlorat mycket blod vid till exempel en olycka eller i samband med en operation. Blodtransfusioner kan också vara en del i en behandling av en sjukdom.

Vilka fördelar har konstgjort blod?

– Det syntetiska blodet har många fördelar jämfört med det blod som finns i våra blodbanker. Det går att använda på alla patienter, vilket innebär att det inte behöver blodgrupperas. Därför skulle det kunna finnas i ambulanser och ges direkt på olycksplatsen, vilket inte går med vanligt blod, säger Bengt Fagrell.

Share this post