Blogga

Vad kan jag utveckla som underskoterska?

Vad kan jag utveckla som undersköterska?

Som undersköterska kan du välja att specialisera dig exempelvis inom barn och ungdomars hälsa, psykisk ohälsa eller akutsjukvård. För undersköterskor som vill ta ett större ansvar på arbetsplatsen kan en ledarskapsutbildning ge de rätta verktygen och kunskaperna för att coacha de egna medarbetarna.

Vilka olika arbetsgrupper ingår i Hemsjukvårdens arbete?

I hemsjukvården arbetar sjuksköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter, några är specialistutbildade.

Vad krävs för att utvecklas i sin yrkesroll som undersköterska?

Undersköterska är inget legitimerat yrke och har således inga nationella krav på utbildning. I praktiken kräver dock de flesta arbetsgivare en utbildning i linje med Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 2011:12) om en utbildning motsvarande minst 1400 gymnasiepoäng i grundläggande vård och omsorg.

Varför kommunikation är så viktig inom vård och omsorgsarbete?

Inom vård och omsorg behöver både den verbala och den icke verbala kommunikationen fungera för att verksamheten skall kunna bedrivas på ett säkert sätt. Kommunikation som underlättar ett informationsutbyte mellan patient och personal är en av de allra viktigaste förutsättningarna för god och säker vård.

Vad kan du bidra med i rollen som undersköterska?

Undersköterskan skall känna till att verksamhetens värdegrund för äldre personer är att skapa goda förutsättningar för de äldre så att de kan få leva ett värdigt liv (SFS 2001:453). Detta är ett stöd i deras arbete och anger vilken inriktning som finns i verksamheten och hur det påverkar det dagliga arbetet.

Hur bidrar du till verksamhetens utveckling?

Verksamhetens utveckling och framgångar bygger på medarbetarnas engagemang, motivation och kompetens. Verksamhetens behov är utgångspunkten för allt ni gör på jobbet. Därför ska utvecklingssamtalen utgå från vad dina medarbetare behöver för att kunna bidra till verksamheten på ett så bra sätt som möjligt.

Vad vill du uppnå och bidra med i din framtida roll som undersköterska?

Varje dag får undersköterskor livet att fungera för människor som behöver hjälp; människor som av olika anledningar behöver vård, uppmuntran och stöd. Undersköterskor får anhöriga att förstå, vårdtagare att känna sig trygga och vardagen att gå ihop.

Vad behöver du utveckla hos dig själv?

Vilka är dina svagheter? / Vad behöver du utveckla hos dig själv? Var ärlig här. Svaret ska visa på självinsikt, att du vet om dina svagheter och lärt dig hantera dem. Berätta även hur du arbetar med att förbättra och utveckla dig själv inom dina svaga områden.

Share this post