Blogga

Varfor firas allhelgonaafton?

Varför firas allhelgonaafton?

Vid Allhelgonadagen – som infaller 1 november – har katolska kyrkan sedan tidig medeltid firat helgon som saknat egna dagar i almanackan. Dagen efter, 2 november, firade man alla själars dag för döda familjemedlemmar. Kvällen före, den 31 oktober, inföll Allhelgonaafton, på engelska kallad All Hallows’ Eve.

När är det Gravsmyckningsdagen?

Historien om dagen är över två tusen år gammal. Det började i den keltiska mytologin och druidernas firande av dödens härskare och mörkrets furste, Samhain. Enligt myten samlade Samhain den 31 oktober ihop själarna från de som dött under året och överlämnade dem till himmelriket.

Vad år det för skillnad på allhelgonadagen och alla helgons dag?

Halloween i USA infaller således alltid den 31 oktober, dagen före Allhelgonadagen (1 november). Allhelgonadagen är dock inget som firas i Sverige, då det avskaffats som helgdag och man istället har infört högtiden Alla helgonsdag som alltid infaller en lördag (mellan 31 oktober och 6 november).

Vad år skillnaden mellan Allhelgona och alla helgons dag?

Egentligen är allhelgonadagen och alla helgons dag samma sak, men alla Helgons dag inträffar, till skillnad från allhelgonadagen, alltid en lördag för att man ska kunna fira. Halloween – Halloween kommer från ”All hallows eve” som man på svenska också kan kalla allhelgonaafton.

Får man tända ljus på kyrkogården?

Från den 1 oktober är det tillåtet att placera ljus på gravar och i minneslundar. Varje kyrkogårdsförvaltning kan ha sina lokala regler för ljus vid gravar. Gravlykta och levande gravljus är tillåtet 1 oktober-30 april. Lågan ska vara skyddad och inte öppen.

När lägger man krans på gravarna?

Om alla helgons dag Alla helgons dag är en gammal kristen tradition och minnesdag för de nära som vi vill hedra minnet av. Denna dag och helg går många av oss till kyrkogårdar och minneslundar för att tända ljus och lägga höstblommor, kransar och dekorationer hos våra bortgångna nära och kära.

Share this post