Frågor

Nar ska man skorda purjolok?

När ska man skörda purjolök?

Purjolöken kan skörda i princip när som helst under säsongen. Den är urläcker som en lite mindre lök på sommaren och senare på hösten som purjolök så som vi känner den från butiken. För att behålla intrycket av en välfylld rad eller plantering är ett tips att skörda varannan planta.

När ska man plantera om purjolök?

Purjolöken kan omplanteras om man vill men oftast räcker det med att näringsvattna tråget efter några veckor. Om ni ser att era purjolökar börjar växa ur tråget kan ni plantera över flera stycken tillsammans i egna små tråg eller krukor. När jorden har rett sig kan man börja plantera ut sina purjolökar.

När omskola purjolök?

När plantorna är några cm höga tas täckningen bort och när de är 10-15 cm är det dags för omplantering. Plantera en och en i 6-10 cm diameterstora krukor i näringsrik jord och klipp samtidigt ner bladen till 5 cm höjd. Gör om klippningen när plantorna på nytt är 10-15 cm höga.

Hur djup jord behöver purjolök?

På friland 10-20 cm. mellan plantorna och 45-60 cm. mellan raderna. Purjon planteras djupt, i individuella hål eller i en ränna och kupas med jord, hö eller liknande några gånger under säsongen.

Kan purjolök övervintra?

Har du en stuga på kollot, kan du vinterförvara purjon jordslagen i en hink eller balja med lätt fuktig sand eller sandig jord. Bör vara någorlunda ljust och luftigt. Sist men inte minst, kan du förvarar den i frysen. Skär den först i småbitar och ha dem i plastpåse i en tättslutande plastburk.

Hur många minusgrader tål purjolök?

Har du börjat rycka i purjolöken än, stressad av att sommaren är på upphällningen? Lugn, purjolöken kan stå kvar länge än i landet och tål till och med några minusgrader.

Hur förvarar man purjolök?

Förvara purjolöken mörkt och svalt (vid max 5 grader) i en lufttät behållare. Då kan den hålla sig spänstig i nästan 2 veckor.

Hur ofta klippa purjolök?

Extra bra är det förstås att skola om plantorna, men det är inte alltid jag hinner det. Två-tre lökar i varje litet hål i en back med jord brukar funka bra. Några gånger under våren klipper jag däremot ner blasten så att lök och rötter utvecklas fint.

Kan man frysa in färsk purjolök?

Lök, purjolök och vitlök går utmärkt att hacka i småbitar, frysa in och ta fram till vinterns matlagning.

Hur länge kan purjolök stå ute?

Purjolöken klarar sig nog under vintern ute, jag har ibland skördat någon kvarglömd planta på våren. Växten är ju tvåårig i sig själv och får den stå ett år till antar jag att den blommar.

Share this post