Blogga

Ar min SGI skyddad nar jag studerar?

Är min SGI skyddad när jag studerar?

Din SGI kan påverkas om du börjar studera. Om du studerar utan studiemedel kan du i vissa fall förlora din SGI. Din sjuk- och föräldrapenning kan därför försämras om du studerar utan studiemedel. Du får normalt behålla din SGI om du läser på minst halvtid på en utbildning som ger rätt till studiemedel.

Vad menas med vilande SGI?

Att den är vilande innebär att du inte kan få ersättning som grundar sig på din gamla SGI under själva studietiden men däremot när studietiden är slut.

Hur länge är SGI skyddad Efter studier?

Studier. Får du studiestöd från CSN under hela tiden du studerar skyddar du din SGI. Det gäller även om du har rätt till CSN men inte tar ut det, så länge du pluggar minst halvtid och påbörjade utbildningen efter 1 juli 2018. Är du tjänstledig för studier inom ditt yrkesområde är SGI:n också skyddad.

Vad är Studietids-SGI?

Vid sjukdom under studietiden kan den studerande dock få sjukpenning eller föräldrapenning baserat på det arbete som sker vid sidan av studierna, vilket kallas för studietids-SGI (26 kap. 19 § SFB). De krav som ställs för att kvalificeras för studietids-SGI finns reglerade i 26 kap. 11 § SFB.

Är SGI skyddad under sommarlov?

Ordinarie lov under studietiden påverkar inte det vilande SGI- skyddet. För en studerande som har sommarlov inräknas alltså lovet i studietiden och SGI:n fortsätter att vara vilande. En studerande som blir sjuk under studietiden kan normalt inte få sjukpenning baserad på en vilande SGI.

Vad är Studietids SGI?

Om du studerar och samtidigt arbetar vid sidan av studierna, eller under lov, kan du få en sjukpenninggrundande inkomst (SGI) som baseras på din inkomst under studietiden. Det kallas för studietids-SGI.

Hur länge sänks SGI?

Men om du har en lägre lön än innan du var föräldraledig, om du till exempel arbetar dag istället för natt och inte längre har ob-tillägg, kommer din SGI att bli lägre. Då kommer du få en lägre ersättning om du blir sjuk eller vabbar. Din föräldrapenning påverkas inte av att din SGI sänks.

Share this post