Frågor

Kan man operera urinroret?

Kan man operera urinröret?

Operationen innebär att man via urinröret för in ett tunt instrument till urinblåsan och hyvlar bort förändringen i blåsan. Man kan med denna relativt enkla operationsmetod ta bort polyper, ytligt växande tumörer och inflammatorisk vävnad. Operationen tar ca 30-60 minuter beroende på förändringarnas storlek och antal.

Vad är tur B?

Operationen utförs via urinröret med ett instrument, cystoscop. Via cystoscopet hyvlas ytliga tumörer bort. Ingreppet görs vanligen i ryggmärgsbedövning.

Hur går en tur B till?

Transuretral resektion i urinblåsa, TUR-B, är en operation för slemhinneförändringar i urinblåsan. Operationen innebär att slemhinneförändringarna hyvlas bort genom att man för in ett långt och tunt instrument via urinröret. Under ingreppet är man sövd. Slemhinneförändringarna skickas sedan för mikroskopisk analys.

Vad är tur p?

Då utredningen visat att du har en godartad prostataförstoring har du blivit rekommenderad att genomgå en operation som kallas Tur-P. Det betyder att man hyvlar bort den del av prostatakörteln, som trycker ihop urinröret. Det görs med hjälp av ett långt och tunt instrument som förs in via urinröret.

Vad är urinblåsecancer?

Urinblåsecancer börjar vanligtvis i den slemhinna som täcker insidan av urinblåsan. Beroende på vilken typ av celler cancertumören består av och hur mycket den har vuxit in i urinblåsans vägg kan sjukdomen utvecklas olika. Urinblåsecancer är även ett samlingsnamn som innefattar tre olika typer av cancertumörer i urinblåsan;

Vilka behandlingsformer gäller vid urinblåsecancer?

Vid urinblåsecancer finns det flera aktuella behandlingsformer: Kirurgi eventuellt i kombination med cellgift och BCG-behandling vid ytlig urinblåsecancer. En rad faktorer måste beaktas när behandlingsform ska väljas.

Varför har cancer i urinblåsan ökat?

Cancer i urinblåsan har ökat under ett antal år. En förklaring anses vara tidigare och säkrare diagnos, men det finns också andra orsaker: Allt fler cancerframkallande ämnen i omgivningen. Om sådana ämnen utsöndras med urinen kan de skada cellerna i urinblåsans slemhinna så att följden efter många år blir cancer.

https://www.youtube.com/watch?v=ZzFnACMFo68

Share this post