Blogga

Kan inte betala tillbaka bostadsbidrag?

Kan inte betala tillbaka bostadsbidrag?

Du kan få en avbetalningsplan om du inte kan betala tillbaka hela bidraget på en gång. Ansök på Mina sidor eller genom att ringa kundcenter på 0771-524 524 efter du fått beslutet om slutligt bostadsbidrag.

Vad innebär det att en fordran har förmånsrätt?

Att en borgenär har förmånsrätt för sin fordran innebär att borgenären vid konkurs eller utmätning har rätt till betalning före andra borgenärer. Reglerna om förmånsrätt tillämpas i första hand vid konkurs och utmätning men får även betydelse i samband med offentliga ackord i en företagsrekonstruktion.

Vad händer om mån inte betalar kronofogden?

Kan du eller ditt företag inte betala en skuld kan det få olika följder. Vi kan utmäta din lön eller egendom för att betala skulden, eller så kan du tvingas flytta från din bostad (vräkning/avhysning). Var noga med att lämna korrekta uppgifter så att vi inte utmäter för mycket eller för lite.

Hur prioriteras fordringar?

Förmånsrätt enligt förmånsrättslagen innebär att vissa fordringsägare har företräde vid konkurs eller utmätning. Fordringar med förmånsrätt kallas prioriterade medan övriga fordringar kallas oprioriterade. Först i förmånsrättsordningen vid en konkurs kommer massafordringarna.

Vad innebär bidragsbrott och vilket straff har det?

Påföljder för bidragsbrott Normalstraffet för bidragsbrott är villkorlig dom och dagsböter. Om brottet bedöms som ringa, dvs. om den felaktigt utbetalade summan är låg eller om det finns andra omständigheter som gör att brottet bedöms som mindre allvarligt, blir straffet i allmänhet enbart böter.

När Försäkringskassan gör fel?

Begära omprövning Om du inte är nöjd med Försäkringskassans beslut kan du begära att vi omprövar beslutet. Det innebär att vi tar del av dina synpunkter och gör en ny prövning av ditt ärende. Vi tittar på eventuella nya underlag och allt som finns i ärendet sedan tidigare.

Har Försäkringskassan rätt att kolla bankkonto?

Banker och andra penninginrättningar ska på begäran lämna uppgifter till Försäkringskassan i ärenden om äldreförsörjningsstöd, bostadsbidrag och bostadstillägg som avser en namngiven person när det gäller förhållanden som är av betydelse för tillämpningen av Socialförsäkringsbalken (31 § samt 33 § SFB).

Kan man avbryta bostadsbidrag?

Om du får bostadsbidrag som ensamstående kan du anmäla förändringar på Mina sidor. Om du är gift eller sambo eller inte kan logga in på Mina sidor kan du anmäla förändringar på en blankett. Om du fått högre inkomst kan du även anmäla genom att ringa kundcenter på 0771‑524 524.

När får man reda på om man ska betala tillbaka bostadsbidrag?

Från och med 2023 får du besked om att du har fått för mycket eller för lite i bidrag året efter att bidraget betalades ut. Du kan få beskedet i april, juni, september eller december. Det går inte att säga vilken av dessa månader just du får informationen.

Share this post