Rekommendationer

Hur man klyver en stor stock?

Hur man klyver en stor stock?

Klyvs med hjälp av kilar Där man dragit mittstrecket i stockens ändar hugger man upp ett spår som man sedan kan sätta kilar, som slås i med en träklubba. Även i rännan längs stocken sätts kilar in.

När är det lättast att klyva ved?

1 Veden ska vara kluven till påsk Dels har stockarna om de kapats under vintern inte torkat så mycket, vilket gör att veden sedan är lätt att klyva. Dels så är normalt mars, april och maj bra månader för att den kluvna veden skall torka ordentligt för att bli kärntorr.

Hur lång är en Stock?

De vanligaste är standardlängd 3 m (270-330 cm), eller fallande längder 3-5,5 m (290-580 cm). Minsta toppdiameter är 3-5 cm beroende på mottagare och maxdiametern är 70 cm, men det finns specialsortiment med andra dimensioner. För fler detaljer hänvisar vi till Kvalitetsbestämning av massaved.

Hur man stockar?

Vi har en Bala Agri vedprosessor och med denna kan vi klyva stockar upp till 41cm i diameter. Vi brukar varje år klyva upp till 200kubikmeter och det brukar bli ungefär runt 10-15 kubik som är över diametern med stora krokiga björkar.

Vad är en fallande längd?

Fallande längder är ett klassiskt sätt att lägga golv där stenplattorna har samma bredd men varierande (fallande) längder. Det innebär alltså helt enkelt att golvplattorna eller väggplattorna av kalksten eller marmor som du beställer har en och samma bredd men olika längder.

Hur länge kan ved ligga ute?

När den lagras utomhus torkar veden naturligt genom sol och vind. Hur länge den ska lagras kan man inte med säkerhet säga. I slutändan är den avgörande faktorn alltid fuktigheten i veden. Ved ska inte förvaras längre än fyra år.

Hur gör man plankor?

Till en planka behöver man ett träd som man tar bort grenar och bark på. Sedan körs träden till sågverket. Av trädet vill man göra så många plankor som möjligt. Mycket av arbetet i sågverket görs av maskiner.

Hur man tillverkar plankor?

I ett sågverk sågar man timret till plank och brädor som torkas. Sedan transporterar man virket till en brädgård där man säljer det. När man sågar virket får man också spån och flis. Av spån och flis tillverkar man till exempel spånplattor och annat byggmaterial.

Vad gör man av klentimmer?

sågtimmer av klen dimension, vanligen understigande 15 cm i topp. Bearbetas i såg till lämplig dimension, oftast genom fräsning.

Vad är kubb timmer?

Kubb och klentimmer. Klentimmer: Timmer i dimensioner från 10,5 centimeter i diameter upp till cirka 20 centimeter i diameter. Kubb: Klentimmer från 12 centimeter i diameter som kapas i en bestämd längd, ofta 2,5 meter, redan i skogen. Användningsområde: Konstruktionsvirke.

Share this post