Allmänning

Vad innebar nodhamn?

Vad innebär nödhamn?

Mottagande av fartyg i behov av assistans (”Nödhamn”) Bland annat sägs i skälen (16) att ”Hamnar som tar emot fartyg i sjönöd bör kunna räkna med att snabbt få ersättning för kostnader och kompensation för eventuella skador som detta ingripande fört med sig”.

Vem äger hamnen?

Stockholms Hamnar

Ekonomi
Ägare Stockholms kommun
Moderbolag Stockholms Stadshus AB
Dotterbolag Kapellskärs Hamn AB Nynäshamns Mark AB
Övrigt

Vad heter Nordens största hamn?

Göteborgs hamn är Nordens största hamn med en omsättning på runt 40 miljoner ton. Även om Göte- borgs Hamns godsomsättning är aktningsvärd i Norden (nästan en tredjedel av svensk utrikeshandel går via Göteborg) så är hamnen måttligt stor internationellt sett.

Hur är det att jobba som hamnarbetare?

Hamnarbetare arbetar i hamnar längs landets kuster och större insjöar med att lasta och lossa fartyg och ser till att gods förflyttas till rätt ställe på ett säkert sätt. Hamnarbetare dirigerar även passagerare till och från fartyg. Till hjälp i arbetet använder man olika truckar, kranar och andra maskiner.

Vem äger Pireus?

De snabbaste växande containerhamnarna utanför Kina är tre som relativt nyligen tagits över av kinesiska affärsintressen: Pireus, Colon och Colombo. År 2016 köpte det statliga China Ocean Shipping Company (Cosco) en majoritetspost i Pireus hamn.

Vem äger Pireus hamn?

Kinesiska företag håller sig framme Ett exempel är hamnen i Pireus där det kinesiska företaget Cosco numera äger arealmässigt en stor del av hamnen.

Var kan man hitta vilken skyddsnivå hamnen befinner sig i?

Vilken skyddsnivå som föreligger i svenska hamnar bestäms av Polismyndigheten i samråd med Transportstyrelsen och Kustbevakningen i enlighet med bilaga 1 och 2 i Europaparlamentets och rådets förordning 2004/725/EG.

Share this post