Frågor

Kan en 13 aring dricka energidryck?

Kan en 13 åring dricka energidryck?

I dagsläget finns ingen lag om åldersgräns och energidryck. Däremot har dagligvaruhandeln själva utfärdat en rekommendation om åldersgräns på 15 år. Enligt gällande EU-regler ska drycker som innehåller mer än 150 mg koffein/liter märkas med texten ”Hög koffeinhalt.

Hur mycket koffein kan en 12 åring dricka?

Enligt publicerade undersökningar orsakar en cirka 15 mg daglig dos av koffein hos en ung person som väger 50 kg i allmänhet inga skadeverkningar, men redan vid doser över 50 mg kan koffeintoleransen öka. Ökad tolerans är ett tecken på koffeinberoende, som utvecklas vid regelbundet intag.

Kan man få hjärtproblem av energidryck?

Energidrycker innehåller koffein som stimulerar andning och hjärtverksamhet. En måttlig konsumtion ger en ökad vakenhet, men för hög konsumtion riskerar att slå över i högt blodtryck och hög puls. – Enstaka energidrycker är inte farligt.

Kan barn dricka Nocco?

Vi rekommenderar inte barn, gravida och ammande personer eller personer känsliga för koffein att konsumera NOCCOs produkter.

https://www.youtube.com/watch?v=TNcWscWyoZU

Hur gammal måste man vara för att få dricka Redbull?

I dag finns det inte några regler på EU-nivå om åldersgräns för köp av energidrycker. Vissa länder, som till exempel Litauen, har dock infört en lagstiftad åldersgräns på 18 år. I Sverige införde dagligvaruhandelbranschen en frivillig riktlinje 2009 med en åldersgräns på 15 år som följs av många, men inte alla.

Får man dricka energidryck om man är under 15?

Eftersom branschen själv satt upp 15-årsgränsen finns ännu inga sådana lagar vad gäller energidrycker. Som det är nu bestämmer handeln själv vilken åldersgräns det ska vara.

Är Nocco bra för barn?

Den populära energidrycken Nocco säljs i flera smaker. Vissa av burkarna innehåller höga mängder koffein, något som experterna menar kan vara farligt. – Koffeinmängden kan snabbt bli för hög i förhållande till rekommenderat intag för barn och unga, säger idrottsvetaren Therese F Mathisen, till norska TV2.

Varför är det åldersgräns på energidrycker?

Eftersom det ofta handlar om ett intag av fler än en burk per dag så kan det vara hälsofarligt. 2009 beslutade branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel om en rekommendation om en 15-årsgräns för energidrycker, en rekommendation som de flesta större kedjor följer.

Är det 18 årsgräns på Energidricka?

Share this post