Rekommendationer

Vad gor pigor?

Vad gör pigor?

På små gårdar utförde pigan ofta både hushållsarbete och lantarbete, men på större gårdar, främst de södra delarna av Sverige, kunde det finnas ett flertal pigor som enbart utförde lantarbete, till exempel mjölkning, medan särskilda tjänsteflickor utförde hushållsarbete.

Vad gör en piga?

Arbetet som piga och dräng har ofta setts som ett genomgångsyrke, ett sätt för allmogens unga att spara pengar och förbereda sig för det egna hushållet. Som pigor lärde sig kvinnor att laga mat och sköta ett hem och kunde samtidigt söka efter en partner.

Vad kallades förr en Mjölkpiga?

Mjölkpigan… Senare började mjölken att levereras hem till kunderna. Det var ofta unga flickor som arbetade med att bära mjölken från vagnen och hem till kunden. Att jobba som mjölkflicka eller ”mjölksurra” var tungt arbete, men sågs som ganska välbetalt.

Var pigor förr?

piga i ordbok från 1870 Betydelse: Tjensteqvinnä, som förrättar lägre sysslor.

Var piga och pengarna?

Drängar och pigor ingick i arbetsgivarens hushåll, som en del av familjen om än inte på lika villkor. Statarna fick ju också lön i annat än pengar, den så kallade staten som utgjordes av matvaror, plus bostaden. Statarna hade däremot eget hushåll.

Hur mycket tjänade en piga?

En piga tjänade alltså drygt 40 % av en drängs lön. År 1911 när min mormor just börjat jobba som piga hade en piga 180 kr i årslön och en dräng 300 kr. Det innebär att löneskillnaderna mellan kvinnor och män hade minskat. En piga år 1911 tjänade drygt 60 % av vad en dräng tjänade.

Vad är en husknut?

Ordet husknut är synonymt med knut. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av husknut samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Hur levde pigor och drängar?

En gård hade ofta drängar och pigor om husbonden och husfrun var unga och hade små barn. När barnen blev större och kunde hjälpa till med arbetet på gården behövdes i regel inga pigor och drängar. Bondefamiljerna brukade ej ha så många barn. Man gifte sig sent, kvinnorna var ofta 25 år eller äldre, männen omkring 30.

Vad tjänade en piga?

Pigornas löner var betydligt lägre: På sidan sju rapporterads att den högsta uppgivna lönen för en piga uppgick till 285 kronor, och den lägsta till endast 75. Även här ses den låga lönen som beroende på ett större inslag av naturaförmåner. Snittlönen beräknades till 187 kronor.

När slutade man ha pigor?

Från 1800-talet och framåt växte landsbygdens befolkning kraftigt och jorden räckte inte till för alla. Det blev allt svårare för pigor och drängar att sätta eget bo och bli hemmansägare. Antalet ogifta i Sverige ökade markant under 1800-talet och många pigor kom att förbli tjänstehjon livet ut.

När var pigor lediga?

Pigornas arbete reglerades i lag långt in på 1900-talet. Den första allmänna tjänstehjonsstadgan kom 1664, men det var först på 1700-talet som skruvarna drogs åt ordentligt. 1723 infördes ett speciellt taxesystem som förbjöd pigor och drängar att begära eller ta emot högre lön än ett visst belopp.

Share this post