Innehållsförteckning
Vem ger förhållningsregler?
Alla som delar hushåll med en person som har covid-19 ska stanna hemma i sju dagar och testa sig för covid-19. Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade och oavsett om man har symtom eller inte. Det framgår av Folkhälsomyndighetens uppdaterade vägledning för smittspårning.
Hur ger sig smittskyddslagen uttryck vid misstänkt hiv infektion?
Hivinfektion klassas enligt smittskyddslagen som en allmänfarlig sjukdom.
Vem kan vara smittbärare?
Smittan kan ta sig in i kroppen både via inandning eller genom att man rör med orena händer i ögon eller på slemhinnor i näsa och mun. Läs mer om hur covid-19 smittar. Kan man bli smittad av en person som har covid-19 men som inte har några symtom? Ja, smitta kan spridas både från personer med och utan symtom.
Vad gäller för anhöriga till Coronasmittad?
Om du bor tillsammans med någon som har covid-19 behöver du inte stanna hemma, om du själv är frisk. Men var uppmärksam på om du blir sjuk och får symtom på covid-19. Då ska du stanna hemma. Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med att bedöma dina symtom eller få råd om var du kan söka vård.
Hur får man besked om hiv?
Allt börjar med ett test och ett samtal. Alla som hivtestar sig bör också erbjudas ett rådgivande samtal med information om själva testet och om hiv, dess överföringsvägar och hur man skyddar sig. Samtalet behöver också vara motiverande och lämna utrymme för reflektion.
Hur gör du ett HIV-test?
Hiv-test görs genom ett blodprov i armen. Blodprovet visar om ditt blod har antikroppar mot hiv eller inte. Har ditt blod dessa antikroppar är du hiv-positiv. Du får svar en vecka efter ditt HIV-test. Det finns även vissa snabbtest som du kan ta på en mottagning. Dessa snabbtest kan du ta genom ett stick i fingret.
Hur gör man ett HIV-test hemma?
Hiv-test hemtest. Det finns många olika hiv-test som du kan göra hemma. De kan du köpa på internet och de skickas till dig i en anonym förpackning. Vissa testar genom ditt saliv, andra med ditt urin och några med ditt blod. Resultatet får du oftast inom 15 minuter. Det är dock viktigt att komma ihåg att inget av dessa test är godkända i Sverige.
Vad är uppföljningstid för HIV?
Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är en uppföljningstid på 6 veckor för laboratorietest och 8 veckor för snabbtest. Det vill säga 6-8 veckor efter att du kan ha exponerats för hiv.