Trendig

Varfor kan kolhydrater skada kroppen?

Varför kan kolhydrater skada kroppen?

Glukos (socker) kan vara med och bilda energi i form av ATP-molekyler via citronsyracykeln. Detsamma gäller för fett, och som sagt även vissa typer av proteiner. Här är en förklaring till varför kolhydrater kan skada kroppen genom att skada cellernas förmåga att bilda användbar energi.

Vad innehåller mättade fettsyror?

Alla fettsyror, både mättade och omättade, är uppbyggda av en kedja av kolatomer av varierande längd – mellan 4 och 22 kolatomer. Dessutom innehåller fettsyrorna väte och syre. Mättade fettsyror innehåller mycket väte, vilket gör att kedjan blir rak och stel. Enkelomättade fettsyror har tappat två väteatomer.

Vad är det för fett i kroppen?

Fett ger kroppen energi i koncentrerad form och lagras i fettväven som energireserv. Dessa fettsyror kan inte kroppen tillverka själv utan vi måste få i oss dem via maten. De essentiella fettsyrorna påverkar en rad funktioner i kroppen, bland annat blodtryck, blodets levringsförmåga och immunförsvaret.

Vilka kolhydrater är hälsosamma i kosten?

Socker är en sorts kolhydrat, och kostfiber en annan. Stärkelse är också en kolhydratkälla som bidrar med energi i kosten. Stärkelse hittar du i potatis, pasta, ris och bröd. Idag diskuterar olika grupper huruvida kolhydrater är hälsosamt eller inte, men riktigt så enkelt är det inte.

Hur mycket kolhydrater är lagom?

Hur mycket kolhydrater är lagom? Det är lagom att 45–60 procent av den energi vi får från maten kommer från kolhydrater. För den som äter 2000 kilokalorier (kcal) om dagen motsvarar det mellan 250 och 300 gram kolhydrater.

Vilka är de näringsämnen som ger energi?

De näringsämnen som ger energi är protein, kolhydrater, fett, alkohol och kostfibrer. Tidigare räknade man inte med att kostfibrer gav någon energi, men eftersom de bryts ner delvis i tjocktarmen räknar man numera med att de ger ungefär hälften så mycket energi som andra kolhydrater.

Vad är anaerob omsättning av kolhydrater?

Anaerob omsättning av kolhydrater (med bildning av mjölksyra). Aerob omsättning av kolhydrater (glykolys). När man ökar intensitet och fart – när din puls går upp – kommer du att se att din förbränning av fett ökar, fram till en viss punkt där den sedan sjunker igen. Detta kallas för LT tröskel, eller Fatmax.

Vad är skillnaden mellan potatis och kolhydrater?

Tack för dina synpunkter, Agnes. Potatisen är olika snabb eller långsam som kolhydrat beroende på hur den är tillredd. En kokt kall potatis är förhållandevis långsam medan potatismos eller pommes frite är snabba kolhydrater. Ju mer processad potatisen är desto snabbare är den som kolhydrat. Så det du skriver stämmer.

Share this post