Populära

Hur anvander man Temperafarg?

Hur använder man Temperafärg?

Förtunnas med vatten Äggtempera torkar matt och permanent. För att späda ut temperafärg så förtunnas den med vatten vilket gör den praktisk att måla med i de flesta miljöer. Det är lämpligt när man målar med temperafärg att påföra färgen i tunna skikt.

Hur många lager äggoljetempera?

Pensel. Färgtypen är inte så kräsen vad gäller val av pensel, men exempelvis en halvmjuk/mjuk lack- eller plafondpensel av svinborst eller blandborst är perfekt. Rör om färgen väl så att pigmenten blir ordentligt fördelade. Normalt krävs 2-3 strykningar för att få en täckande målning.

Vilken linolja till äggoljetempera?

Det kan vara svårt att avgöra vilken linolja man ska eftersom det finns både kokt och rå linolja. Kokt linolja har kort torktid och passar därför utmärkt till målning inomhus, alltså när du ska göra en äggtemperaolja. En rå linolja torkar långsammare och har väldigt god inträngningsförmåga i trä.

Vad är det för skillnad på akrylfärg och Temperafärg?

Akryl är på samma sätt som tempera en emulsionsfärg. När akrylemulsionen torkar bildas ett segt och böjligt skick. Akrylfärgen blir alltså inte hård som oljefärgen.

Hur mycket äggoljetempera?

Beräknad mängd färg som går åt till olika underlag är olika. Men vi brukar säga att 1 liter färg generellt räcker till ca 10kvm. På riktigt sugande underlag som lumppapp/puts ca 4-6 kvm/liter. På målade ytor eller hyvlad träyta ca 12-15kvm/liter.

Hur får man färg matt?

Om en färg är matt eller glansig beror på färgens glansgrad. Glansgrader mäts på en skala från 1 till 100, där 1 är helmatt och 100 är helblank. Färger med glansgrad 1–6 räknas som matta färger. Vid målning av väggar i ett hus bör olika rum och olika detaljer målas med färg med olika glansgrad.

Kan man måla äggoljetempera på linoljefärg?

Går det att måla äggoljetempera ovanpå annan färg? Ja visst går det! Allra bäst fäste får den naturligtvis på rent trä, då den suger in i underlaget och visar trästrukturen så vackert. Men du kan måla ovanpå alla färgtyper, (som sitter ordentligt) som linoljefärg, moderna vatten eller oljeburna färger.

Vad fäster äggoljetempera på?

Äggoljetempera är en mycket slitstark och hållbar färg för alla former av inomhusmålning. Från golv till tak och allt där emellan. Färgen fäster på de flesta material och är applicerbar med pensel, roller eller spruta. Den lämpar sig extra bra till effektsmålning som stänkmålning, schabloner eller svampning.

Share this post