Blogga

Vem tillverkar losgodis?

Vem tillverkar lösgodis?

Stora grossister är Karamellkungen och Godisprinsen som ingår i Candyking. Andra grossister är Axfood, Privab och Drömgodis. Intresset för lösviktsgodis ökar globalt sett och Sverige exporterar även lösgodis.

Hur görs Skumgodis?

Skumgodis är en typ av godis som består av en skumliknande massa av socker, stärkelsesirap och konsistensgivande medel, oftast gelatin och smakämnen. Skumgodis finns i olika smaksättningar och har ibland chokladöverdrag som kan innehålla kokosflingor eller vara försett med strössel.

Har andra länder lösgodis?

Det svenska lösviktsgodiset har i många år funnits i Finland, Norge och Baltikum, men de senaste åren har man haft stora framgångar också i England. Candyking började sälja lösgodis där redan 1999, men det stora genombrottet kom 2008 då företaget fick kontrakt med Tesco som är Storbritanniens största dagligvarukedja.

Hur kom godis till?

Godistillverkningen i Sverige startade efter att chokladdrycken fått uppmärksamhet. Under 1600-talet spreds kunskapen att raffinera socker i Europa och under 1700-talet började apoteken att producera kandisocker (även kallat bröstsocker). Det bestod av kristalliserade sockerlösningar smaksatta med kryddor.

Vad är gelégodis gjort av?

– En vanlig ingrediens i gelégodis är gelatin som oftast kommer från grisfett, men som också kan vara rester av nöt, berättar Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket. Då står det gelatin på ingrediensförteckningen.

Vem uppfann första godis?

Den första tillverkningen kan spåras tillbaka till det forna Egypten. Då bestod godsakerna av frukt och nötter blandade med honung. Ungefär samtidigt började grekerna kandera frukt och blommor i honung. Honung och socker användes från början ofta till att kamouflera bittra smaker i olika hopkok av medicinalväxter.

Vad är lösgodis gjort av?

Lösgodis

Nettovikt 100 g
Ingredienser Socker, glukossirap, stärkelse (majs), mjölksyra, surhetsreglerande medel (äppelsyra, citronsyra), aromer, färgämnen (E120). Produkten kan innehålla spår av jordnötter.
Energi 1449 / 341 kJ / kcal
Fett 0,3 g
Varav mättat fett 0,3 g

Vilket land har mest godis?

Danskarna äter i genomsnitt 12,3 kilo godis per år, och ligger i topp med Sverige när det gäller högsta konsumtion i världen. Det visar en undersökning från Euromonitor, som har granskat godisintaget i 100 länder.

Vilket land har bäst godis?

ERT Godis är grossisten som satsat på att ha samarbete med alla de stora tillverkarna. VD och ägare Nichlas Ernstsson säger: – Vi är Sveriges bästa och mest tillförlitliga leverantör av all sorters godis.

Share this post