Ny

Vad hande den 31 maj?

Vad hände den 31 maj?

31 maj är den 151:a dagen på året i den gregorianska kalendern (152:a under skottår)….Händelser

  • 455 – Petronius Maximus dör igenom stening från pöbeln.
  • 1064 – Motpåven Honorius II blir avsatt, efter att ha varit pretendent till påvestolen sedan 1061, med stöd av den tysk-romerske kejsaren.
  • 1223 – Slaget vid Kalkafloden.

Vad hände den 30 maj 1954?

30 maj – Gais vinner fotbollsallsvenskan och blir därmed svenska mästare.

Vad händer 30 april i Sverige?

Valborgsmässoafton, sista april eller vardagligt valborg, finlandssvenska vappen, är en årlig högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj.

  • Sedan 1400-talet firas dagen till minne av det tyska helgonet Sankta Walpurgis.
  • Vad firas den nionde maj?

    Tanken är att freden ska säkras i Europa, då kol och stål är basen för krigsindustrin och samarbetet ska även vara öppet för andra stater. Då detta blir den första grunden för det europeiska samarbete, som numera har utvecklats till Europeiska unionen (EU), firas dagen inom unionen som Europadagen.

    Vad hände den 25 maj?

    Riksdagen har behandlat flera frågor, men blir mest känd för att den avslutas med det så kallade fördraget i Worms, där kejsaren utfärdar förbud mot att på något sätt hjälpa reformatorn Martin Luther och stämplar honom som kättare.

    Vad hände 30 maj?

    Händelser

    • 1431 – Den franska bondflickan och härledaren Jeanne d’Arc bränns på bål i Rouen, sedan engelsmännen har dömt henne till döden för kätteri.
    • 1574 – Då den franske kungen Karl IX avlider i tuberkulos 23 år gammal efterträds han samma dag av sin bror Henrik III, som sedan året före är kung av Polen och Litauen.

    Vilka kändisar är födda 1954?

    Magnus Uggla, artist, 1954. Margot Wallström, utrikesminister, 1954. Marie Fredriksson, artist, 1958. Angela Merkel, Tysklands förbundskansler, 1954.

    Share this post