Frågor

Vad menas med Hypoidvaxel?

Vad menas med Hypoidväxel?

Om centrumlinjerna är förskjutna till varandra kallas det hypoidväxel, förskjutningen av centrumlinjerna kallas hypoidförskjutning (kuggarna är hypoidformade). Snäckväxel kan också kallas vinkelväxel ibland, eftersom snäckan vanligen har sin axel rätvinkligt mot snäckhjulets, fast i olika plan.

Vad är en nackdel med en differential?

I terräng, vid halt underlag eller när stor kraft skall överföras kan differentialväxeln orsaka problem genom att ett hjul som förlorar fästet kommer att börja spinna, medan det hjul som fortfarande har god kontakt med underlaget inte kommer att överföra mer kraft än det slirande hjulet.

Vilken klassificering har den sämsta oljan som får användas till en Hypoidväxel?

GL-4 För lätt belastade hypoidväxlar. Klassen gäller vanligtvis i framhjulsdrivna bilar där växellåda och differential är hopbyggda och ”delar” på samma olja.

Vart hittar du differentialen i en framhjulsdriven bil?

Var differentialen sitter på ett fordon beror på vad den har för slags hjuldrift. På alla framhjulsdrivna fordon ligger den i växellådan, medan på bakhjulsdrivna fordon så ligger den i det bakre axelhuset.

Vad heter den komponent som gör det möjligt att olika hjul på samma axel kan rotera med olika hastigheter?

Differentialväxeln gör att drivhjulen på en bil kan rotera med olika hastigheter när bilen svänger.

Vad är Differentialens uppgift?

Differential är alltså den mekanik som fördelar kraften till drivande hjul och ALLA bilar har en diff, dvs de är diffade och tillåter hjulen att rotera olika fort. Om du är intresserad av drifting och burnouter av olika slag är effekten lite bättre med en låst differential, dvs däcken snurrar lika fort i alla lägen.

Hur fungerar elektronisk diffbroms?

En diffbroms tillåter en viss skillnad mellan drivhjulens hastighet (t. ex. 50%), en diffspärr låser hjulen helt. Volvo 740/760 har en diffspärr som går i vid start och går ur vid 40 km/t, det är en starthjälp helt enkelt.

Vad heter de drev i differentialen som endast roterar runt sin axel när drivaxlarna går med olika varvtal?

Drivande kugghjul i differential kallas ibland ”pinjong”, och det stora drivna kallas ”kronhjul”.

Vad gör differentialspärren?

En differentialbroms eller en differentialspärr ser till att kraft förs över även till övriga hjul. Skillnaden mellan differentialbroms och differentialspärr är att en differentialbroms tillåter slirning och kan i vissa fall regleras medan en differentialspärr endast tillåter full inkoppling.

Vad är Diffspärren till för?

På terrängbilar löser man problemet med en differentialspärr som tillfälligt kan låsa de två hjulen på samma axel och i de mer påkostade versionerna har man även en differentialspärr mellan fram- och bakaxeln. Diffspärrar fungerar bäst i lägre hastigheter i terrängen, eftersom bilen bara vill gå rakt fram.

Share this post