Trendig

Vad kan ersatta gronkal?

Vad kan ersätta grönkål?

Guide till 15 olika kålsorter

  • Vitkål. Billig, hållbar och fullproppad med nyttigheter rör sig vitkålen lika vant på stjärnkrogen som i en anspråkslös pizzasallad.
  • Rödkål. Rödkålen har alltid fått stå i skuggan av storebror vitkål och förknippas nog främst med julen.
  • Grönkål.
  • Svartkål.
  • Spetskål.
  • Savojkål.
  • Broccoli.
  • Bellaverde.

Hur äter man svartkål?

Smaken på svartkål påminner om savoykål men är sötare och smakar mer än grönkål. Den har en nötig och mild kålsmak som gör den god såväl att bräsera som rosta eller hacka ner i soppor, grytor och pastarätter. Stammen på svartkål kan vara ganska grov så om du ska äta den rå så kan du ta bort mittstammen.

Kan man äta hela Svartkålen?

Riv kålen i bitar och ta bort den grova bladnerven. Massera in olivolja, salta lätt, bred ut på en plåt och rosta i 200 graders ugn i cirka tio minuter.

Måste man förvälla svartkål?

Palmkål ska helst förvaras i en vattenstänkt plastpåse i kylen, då den annars lätt torkar ut. Det går braatt frysa in den utan att först förvälla den.

När svärmar Kålfjärilen?

Kålfjärilen har 2 till 3 generationer per år. Ur de övervintrade pupporna framkommer på våren, vanligen i maj månad, fjärilar, som lägger ägg på vilda korsblommiga växter (familjen Brassicaceae). De efter omkring 14 dagar framkomna larverna blir i juli månad fjärilar.

Hur tillagar man bäst svartkål?

Hur tillagar man svartkål? Riktigt unga blad kan man bara skölja och äta som de är, man behöver alltså inte rensa bort stjälken eller bladnerven. På lite större blad blir nerven ganska fibrig, så då skär man bort den, som på bilden nedan.

Vad är det bästa receptet med grönkål?

Bästa recepten med grönkål. Gräddig kycklingpanna med grönkål och stekt potatis. Vegogratäng med grönkål, fetaost och soltorkade tomater. Grönkålschips. Sallad med brysselkål, grönkål, mandel och apelsin. Grönkålspaj med fetaost och lufttorkad skinka. Pulled chickengratäng med grönkål och soltorkade tomater.

Hur gör man med grönkålen?

Gör så här. Dela grönkålen i mindre bitar. Stek den på hög värme i smöret och häll på vattnet i slutet och låt det koka in. Salta, peppar och servera med några droppar citron! 9 januari 2017.

Hur gör man med fryst grönkål?

Använda fryst grönkål. Fryst grönkål kan användas precis som spenat och mangold. Den håller sin smak fin, men blir något sötare än den färska kålen. Kål som står kvar i landet över vintern blir också sötare i smaken. Kålen är smakrik och perfekt till soppa, pajer, pastasåser, lasagne, gratänger och grytor.

Hur gör man för att frysa grönkål?

Grönkål går också utmärkt att frysa. Skär den till lagom bitar och frys in den som den är, alternativt snabbt stekt i en stekpanna. Värt att tänka på att färsk grönkål är nyttigare än fryst grönkål. När man fryser grönkål verkar den helt enkelt tappa en del av sina näringsämnen.

Share this post