Allmänning

Nar blir livmodertappen mjuk?

När blir livmodertappen mjuk?

I slutet av graviditeten blir livmodertappen mjukare. För att barnet ska kunna komma ut behöver livmodertappens öppning bli större. Då blir livmodertappen kortare och plattare. När livmodertappen har öppnat sig färdigt brukar hålet vara ungefär tio centimeter stort.

Hur många kvinnor får livmoderhalscancer?

För att tidigt kunna upptäcka och behandla förstadier till livmoderhalscancer kallas kvinnor regelbundet till gynekologisk cellprovtagning. Medelåldern för en kvinna att insjukna i livmoderhalscancer är cirka 55 år. Varje år får cirka 500 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer (cervixcancer).

Hur skyddar man sig mot livmoderhalscancer?

Det vaccin man använder i dag, Gardasil 9, skyddar mot HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 och 58. Vaccination tillsammans med regelbunden gynekologisk cellprovtagning ger ett mycket gott skydd mot livmoderhalscancer.

Vad är tecken på livmoderhalscancer?

Livmoderhalscancer ger i tidiga stadier få eller inga symtom: 1 Små blödningar mellan menstruationerna kan förekomma. 2 Liksom blödning och ibland smärta under samlag eller när man krystar på toaletten. 3 Blodblandad flytning kan också vara tecken på livmoderhalscancer.

Hur ska livmodertappen kännas?

Livmoderhalsen är hela den nedersta delen av livmodern och är 3-4 centimeter lång. Den del av livmoderhalsen som sticker ner i slidan kallas livmodertappen. Tappen känns både hård och mjuk och kan jämföras i storlek och känsla med nästippen. Det varierar om man kan känna sin livmodertapp eller inte.

När börjar livmodertappen att mogna?

Det är för att bedöma om livmodertappen börjar bli redo för förlossning. Livmodertappen är den nedre delen av livmodern som går ner i slidan. Den måste mjukna och öppna sig för att barnet ska kunna komma ut. När livmodertappen börjar bli mjuk och kort brukar det kallas att den är mogen.

Share this post