Rekommendationer

Varfor har man lagt Natriumvarde?

Varför har man lågt Natriumvärde?

Låga värden, vad beror det på? Det beror oftast på att kroppsvätskorna av någon anledning har blivit utspädda. En orsak kan vara att du har varit magsjuk och då druckit mycket vatten, men inte fått i dig tillräckligt med salt.

Hur mycket natrium får man i sig genom maten?

Salt är lätt att få i sig genom maten och även om man äter en saltfattig kost täcks natriumbehovet gott och väl genom dess rikliga förekomst i sallad, selleri och andra grönsaker samt i miso, messmör, och sojasås som några exempel. Eftersom natrium förekommer i riklig mängd i vår föda är natriumbrist mycket sällsynt.

Hur mycket natrium får man i serum?

Normala natriumvärden i serum är 310–330 mg/100 ml. Människans behov av natrium är ca 3 g per dag. Med maten får vi vanligtvis 5–15 g. Natrium absorberas till nästan 100 procent genom födan och upptas väl från tunntarmen och även i viss utsträckning från magsäcken.

Vad är natriumklorid?

Natriumklorid (NaCl) är ett mycket vanligt ämne i hemmet mer känt som koksalt. Natriumnitrat (NaNO 3) är ett konserveringsmedel mer känt som natronsalpeter eller salpeter. Natriumhydroxid (NaOH) är en frätande bas som används vid rensning av avlopp.

Vad är natrium i blodet?

Natrium är ett mineralämne som har en viktig roll för balansen mellan salt och vätska i kroppen. Nivån av natrium i blodet regleras genom ett samarbete av flera olika organ i kroppen: hjärna, hjärta, njurar och binjurar. Vanligt bordsalt, koksalt, innehåller natriumklorid och du får ofta i dig tillräckligt mycket natrium genom det saltet.

Ett lågt natriumvärde, också kallat hyponatremi, kan bero på ett flertal faktorer. Den vanligaste orsaken är ökat vätskeintag som ger en ökad utspädning av natrium i kroppen och ökad förlust av natrium genom diarré, kräkning eller överdriven svettning.

Share this post