Ny

Vilken kunglighet dog 1913 i Karlskrona?

Vilken kunglighet dog 1913 i Karlskrona?

Lars Olsson Smith

Död 9 december 1913 (77 år) Karlskrona stadsförsamling, Sverige
Medborgarskap Sverige
Sysselsättning Grosshandlare, brännvinsfabrikör
Befattning
Förstakammarledamot (1886–1891)

Vad betyder alamedan?

Alamedan. Detta ovanliga namn hade i många år den gata som går mellan Kungsbron och Amiralitetstorget på södra Trossö. Namnet hade besättningar på långresefartygen tagit med sig hem från Spanien och Portugal där promenadstråken längs alléerna hade ett namn som de förvrängde till Alameda.

När byggdes infartsleden i Karlskrona?

Omkring 1960 blev området ett utpräglat busstorg och mycket av den tidigare grönskan togs bort. 1972 invigdes Österleden, den nya infartsleden för bilar till Trossö. Denna trafikomläggning fick stora konsekvenser för Kungsplan. Den nya leden anlades på utfylld mark öster om järn- vägsområdet.

Vem skapade Karlskrona?

Stadens grundande Kung Karl XI utfärdade stadsprivilegierna, vilket bland annat innebar rätt att bedriva handel, år 1680. Anläggandet av Karlskrona genomfördes med stor kraft och målmedvetenhet. Efter ett trettiotal år var kvarteren på Trossö till stora delar bebyggda.

Vem dog 1913 i Karlskrona?

L O Smith dog i Blekinge Smith orkade inte börja om från början en tredje gång. Han kände så småningom att slutet nalkades och bestämde sig för att flytta hem. Det var i Blekinge, där han vuxit upp, som han ville dö. Han fick sin vilja igenom även denna sista gång och avled i Karlskrona den 9 december 1913.

Var är L.O. Smith begravd?

Svenska: L.O. Smiths grav på Karlskrona kyrkogård.

Vad är Fågelmara?

Fågelmara är en tätort i Karlskrona kommun, Kristianopels socken i Blekinge län. Fågelmara är belägen ungefär halvvägs mellan Brömsebro och Jämjö.

Vem dog i Karlskrona?

En man i 30-årsåldern har avlidit efter att ha fallit från en flera meter hög klippavsats på Pantarholmen under lördagskvällen. Strax efter klockan 17 på pingstafton larmades polis, ambulans och räddningstjänst till Pantarholmen i Karlskrona efter ett larm om en fallolycka från hög höjd.

Varför bildades Karlskrona?

Karlskrona grundades 1680 som huvudbas för den svenska flottan och blev 1683 residensort för landshövdingen. Till en början gick inflyttningen trögt, men från slutet av 1680-talet intensifierades byggandet av staden och flottstationen.

När blev Karlskrona svenskt?

När Blekinge blev svenskt 1658, så kom Trossö att säljas till staten och man valde att använda staden till huvudbas för flottan. Fästningar byggdes så väl som att flera broar kom till. Många människor flyttade nu hit och 1680 fick de sina stadsprivilegier.

Vem föddes 1836 i Karlshamn?

Lars Olsson föddes 1836 som son till en bonde i Kiaby i Skåne. Sedan fadern gått i konkurs hamnade den åttaårige pojken i Karlshamn hos konsul Carl Smith, en bekant till familjen som lovat ta hand om honom.

Share this post