Rekommendationer

Vad gor man som bitradande rektor?

Vad gör man som biträdande rektor?

En del biträdande fungerar i praktiken som rektorer, men utan att ha det yttersta ansvaret. För andra dominerar schemaläggning och annan administration. Ibland beskriver biträdande rektorer att de känner sig ”lite klämda” i sin roll. Det varierar vilka beslut de får fatta på egen hand.

Vem kan bli biträdande rektor?

Huvudmännen tillsätter rektorer, som enligt skollagen kan utse en ställföreträdare och för enskilda ledningsuppgifter kvalificerad underställd personal. Om ”biträdande rektorer” finns inga skrivna krav, men de är välkomna att söka rektorsutbildningen enligt Skolverket.

Hur blir man rektorn?

Lärarutbildning är den vanligaste bakgrunden för skolledare men inget krav. Skolledarutbildning är dock obligatorisk för rektorer. Det innebär att skolhuvudmannen är skyldig att låta sina rektorer genomgå det statliga rektorsprogrammet inom fyra år efter att rektorstjänsten tillträtts.

Vem kontrollerar skolor?

Skolinspektionen granskar att skolor följer lagar och regler och bedömer ansökningar om att driva fristående skola. På Skolinspektionen finns också Barn- och elevombudet som tillsammans med Skolinspektionen ska se till att förskolor och skolor följer den del av skollagen som handlar om kränkande behandling.

Vad är skillnad mellan rektor och biträdande rektor?

Hur kan man bli biträdande rektor?

Rektorsprogrammet är en treårig uppdragsutbildning från Skolverket och vänder sig till rektorer, biträdande rektorer, förskolechefer och andra skolledare med ansvar för läroplansstyrd verksamhet. Det är huvudmannen (för skolan man jobbar på) som anmäler sina skolledare till rektorsutbildningen.

Hur är en bra biträdande rektor?

Vad biträdande rektorer ska göra är inte reglerat i lagen och huvudmannen har stor frihet att fylla rollen efter sina behov. – Jag tror att många lockas av tanken att vara skolledare. Man vill vara delaktig. Men att ha det yttersta ansvaret kan vara skrämmande.

Måste biträdande rektor gå rektorsutbildning?

Andra skolledare, som till exempel biträdande rektorer har också möjlighet att genomgå programmet, men för denna grupp är det inte obligatoriskt. Det statliga rektorsprogrammet är en treårig utbildning om totalt 30 högskolepoäng.

Vad krävs för att bli rektor förskola?

Rektorsprogrammet är en befattningsutbildning på akademisk nivå som ger nya kunskaper, skapar nätverk och sätter igång utvecklingsprocesser. Studierna omfattar 30 högskolepoäng och behandlar tre områden: skoljuridik och myndighetsutövning, 10 högskolepoäng. styrning, organisering och kvalitet, 10 högskolepoäng.

Vem kan söka rektorsutbildning?

Anmälan till Rektorsprogrammet kan göras varje vår och höst. För behörighet till Rektorsprogrammet krävs: en anställning som rektor, biträdande rektor eller annan personal med motsvarande ledningsfunktion. att deltagaren inte tidigare har gått den statliga befattningsutbildningen Rektorsprogrammet.

Vad har en biträdande rektor i lön?

52 300 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer. Till skillnad mot till exempel medianlön som är den lön som ligger i mitten av spannet.

Vad kan rektor delegera till biträdande rektor?

För att kunna hantera det ökade ansvaret har rektorn stora möjligheter att överlåta rätten att fatta beslut och att utföra vissa ledningsuppgifter till andra. Rektor får bara delegera till en anställd eller en av huvudmannen anlitad uppdragstagare som har tillräcklig kompetens och erfarenhet.

Vem kan gå Rektorsprogrammet?

För rektorer (med undantag för rektorer för förskola) är huvudregeln: Att Rektorsprogrammet är obligatoriskt för de rektorer som är anställda efter den 15 mars 2010 och som inte gått en äldre statlig rektorsutbildning. De ska påbörja utbildningen inom ett år efter tillträde.

Share this post