Populära

Vad ar den forlangda margen?

Vad är den förlängda märgen?

Den nedersta delen av hjärnstammen kallas förlängda märgen. Den förbinder storhjärnan med ryggmärgen. Hjärnstammen tar emot information från kroppens signaler och skickar dem vidare till hjärnbarken. Hjärnstammen styr kroppens hormonsystem, andningen, hjärtslagen, kroppstemperaturen, ämnesomsättningen och din vakenhet.

Vad är medulla oblongata och vad har den för funktion?

Den nedre delen av hjärnstammen. Den är belägen under hjärnbryggan och framför lillhjärnan. Den förlängda märgen fungerar som en omkopplingsstation mellan hjärnan och ryggmärgen, och innehåller centra för reglering av andnings-, vasomotorisk, hjärt- och reflexverksamhet.

Förlängda märgen Att den fungerar är avgörande för vår överlevnad, eftersom den reglerar funktioner som vår puls och andning och ser till att de sker automatiskt och utan att vi behöver tänka på det.

Vad finns i Pons och medulla oblongata?

Förlängda märgen (medulla oblongata) bildar tillsammans med pons och mesencephalon (mitthjärnan) hjärnstammen. Förlängda märgen utgör den nedersta delen av hjärnstammen och är ungefär 3 cm lång.

Vad är det som gör att hjärnan får alltför många signaler?

Det är en viktig funktion då detta gör att vi slipper få alltför många signaler. Ett exempel på detta är att hjärnan bromsar signaler som annars skulle kunna utvecklas till ett epileptiskt anfall. Kappmuskeln är den muskel som bland annat lyfter på axlarna.

Vad är nervsystemet i hjärnan?

Nervsystemet styr också olika vävnader och organ, som muskler och körtlar. Till exempel när du tuggar på något. Då är det nerver från hjärnan som stimulerar spottkörtlarna så att de bildar saliv. Nervsystemet kan delas in i två delar:

Vilka nervtrådar omger hjärnan?

Nervtrådarna skickar vidare nervsignaler. I hjärnan ligger den grå och vita substansen skyddad innanför skallbenet. Ryggmärgen ligger skyddad i ryggradens kotor. Vätska och hinnor omger hjärnan och ryggmärgen. Hjärnan och ryggmärgen omges och skyddas av tre hinnor. Hinnorna som omger hjärnan kallas hjärnhinnor.

Share this post