Blogga

Vad sa filosofen om karlek?

Vad sa filosofen om kärlek?

hos Aristoteles, Hegel och Montaigne, men också hos många nutida filosofer. Enligt teorin är kärlek en sammansmältning av skilda individer till en och samma. Distinktionen mellan ”jag” och ”du” suddas ut och blir istället till ett ”vi”. Sammansmältningen kan vara antingen metaforisk eller bokstavlig.

Är kärlek bra för oss?

Höga halter av Oxytocin gör att vi känner oss lugnare och mer tillfreds med livet. Oxytocin motverkar även stress och ångest och gör att vi känner lyckokänslor. Man har kunnat se att människor som är kära har höga halter av Oxytocin i blodet.

Vad är kärlekens väsen?

I dialogen Gästabudet (Symposium) av Platon ges en exposé över kärleken och dess väsen. Inramningen är ett gästabud hos Agathon där bland andra Faidros, Pausanias, Eryximachos, Aristofanes och framför allt Sokrates närvarar. De håller i tur och ordning lovtal till kärleken.

Är kärlek bra för hälsan?

Kärlek är bra för hjärtat Att kroppen fylls med kärleksskapande hormoner är bra för nervsystemet och därmed hjärtat. Den varma känslan vi får vid tillgivenhet drar i gång vårt parasympatiska nervsystem, och hjälper oss slappna av. Det minskar stress, depressiva och ångestkänslor.

Hur skildras kärlekens väsen?

Högt där på åsen står Freja, kärlekens gudinna, och talar om kärlekens väsen. Hon vandrar genom lundarna och skogarna och röjer hemligheter om kärleken. Hon talar om kärlek, hur man älskar, hur det är om någon älskar dig. Hon leder på kärlekens väg genom livet.

Hur länge är Förälskelsefasen?

Förälskelsefasen varar ofta några veckor eller månader, men knappast längre än ett och ett halvt år – kroppen säger ifrån, det tar så mycket energi.

Vad händer när man slutar vara nykär?

Det kan göra ont att vara olyckligt kär. Du kan till exempel känna dig osäker, ledsen eller få svårt att sova eller äta. Det kan vara svårt att tänka på något annat än personen du är kär i. Många har varit med om olycklig kärlek, och det är okej för alla att vara ledsna då.

Share this post