Rekommendationer

Vem har det yttersta ansvaret i byggprocessen att de tekniska egenskapskraven ar uppfyllda?

Vem har det yttersta ansvaret i byggprocessen att de tekniska egenskapskraven är uppfyllda?

Det här innebär till exempel att byggherren ska se till att eventuellt lov följs och att de tekniska egenskapskraven uppfylls. Byggherren kan även ha skyldigheter enligt andra lagar, förordningar eller föreskrifter. Det ansvaret regleras i separat lagstiftning och inte i PBL.

När behövs nödutgång?

I Sverige gäller två EU-standarder för utformning och funktion av utrymningsbeslag, SS-EN 179:2008 och SS-EN 1125:2008. Dessa gäller för lokaler där mer än 50 personer vistas. För en lokal där upp till 10 personer vistas kan det vara tillräckligt med nödutrymning med hjälp av nyckel.

Vem är byggherre vid nybygge?

Du som bygger, river eller utför markarbeten för egen räkning är i lagens mening byggherre. Oavsett om det är du själv som bygger eller om du låter någon annan göra jobbet. Som byggherre har du det fulla ansvaret för att byggnationen uppfyller de krav som plan- och bygglagen ställer.

Hur ska förutsättningarna vara för att en byggherre ska kunna överlåta Arbetsmiljöansvaret till en uppdragstagare?

En byggherre kan överlåta sitt ansvar beträffande arbetsmiljön till en uppdragstagare. En förutsättning för överlåtelsen är att uppdragstagaren självständigt ansvarar för byggprojektet avseende planering, projektering och/eller utförande.

Vem ansvarar för att en arbetsmiljöplan upprättas?

Byggherren. Byggherren, d.v.s. den som låter utföra byggnads- eller anläggningsarbete är ansvarig för att en Arbetsmiljöplan (AMP) upprättas. Arbetsmiljöplanen skall upprättas innan byggarbetsplatsen etableras.

Vad innebär Slutbesked?

Det krävs slutbesked för alla åtgärder som omfattas av ett startbesked. För att få slutbesked krävs att byggherren visar att alla krav som gäller för åtgärden enligt lovet, kontrollplanen, startbeskedet eller beslut om kompletterande villkor är uppfyllda.

Kan en byggherre utse en uppdragstagare att åta sig hela arbetsmiljöansvaret för bygg och anläggningsarbetet?

Byggherren kan i vissa fall överlåta sitt arbetsmiljöansvar till en ”uppdragstagare”. För att det ska vara möjligt ska det finnas ett skriftligt avtal enligt arbetsmiljölagen.

Kan ansvaret för Byggarbetsmiljö delegeras till entreprenören entreprenörerna vid delad entreprenad?

En beställare/byggherre som upphandlar flera olika entreprenörer och genomför sitt byggprojekt som en delad entreprenad kan dock inte delegera ansvaret för byggarbetsmiljön. Det är viktigt att komma ihåg. Det går inte heller att delegera ansvaret i flera led.

Vilka fyra Entreprenadformer finns det?

Entreprenadformer

  • Utförandeentreprenad.
  • Totalentreprenad.
  • Styrd totalentreprenad.

Vad är Entreprenadformer?

Entreprenadformer. Med entreprenad avser man åtagandet att utföra visst arbete på en bestämd plats åt en beställare. Hur arbetet ska utföras och vem som ansvarar för vilket område ska regleras i ett entreprenadavtal eller i ett kontrakt mellan beställaren och entreprenören.

Share this post