Trendig

Hur behandlar man hjarninfarkt?

Hur behandlar man hjärninfarkt?

Hjärninfarkt – blodpropp Behandlingen med propplösande medicin kan öka risken för hjärnblödning. Det finns även en metod att avlägsna en blodpropp med en operation sk trombektomi. Då förs en kateter upp i hjärnan via ett kärl i ljumsken och med hjälp av röntgen hittar läkare rätt och kan avlägsna proppen.

Vad orsakar hjärninfarkt?

Den vanligaste orsaken till stroke är att en blodpropp täppt igen ett blodkärl i hjärnan. Blodproppar kan antingen vara en tromb, som bildas på samma ställe som den täpper till, eller en emboli, som bildas till exempel i hjärtat eller i halskärlen, och sedan åker upp till hjärnan där den fastnar.

Vilka är vanliga symtom vid hjärtinfarkt?

Det här är några vanliga symtom vid en hjärtinfarkt: Stark och ihållande bröstsmärta som kan stråla ut i armarna Obehagskänsla i bröstet som kan stråla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna

Kan hjärtinfarkt vara livshotande?

Vid en hjärtinfarkt kan hjärtat skadas så att det inte klarar att arbeta lika bra som innan. Hjärtinfarkt kan vara livshotande och kräver omedelbar sjukhusvård. Ju tidigare du får vård, desto större är möjligheten att begränsa hjärtinfarktens utveckling.

Vilka symtom får du på hjärnan?

Vilka symtom du får beror på vilken del av hjärnan som är skadad. Det är vanligt med ett eller flera av följande symtom: Du får domningar eller förlamningar i ansiktet, armarna och benen, oftast i ena kroppshalvan. Du får svårt att prata och förstå.

Vilken del av rehabiliteringen efter hjärtinfarkt sker hemma?

En stor del av rehabiliteringen efter en hjärtinfarkt sker hemma. Din delaktighet i din närståendes återhämtning kan därför ha stor betydelse. Du kan be att få vara delaktig vid planering av rehabiliteringen redan under tiden på sjukhuset.

Vad ska man göra för att undvika en hjärtinfarkt?

Hur kan jag förebygga hjärtinfarkt?

  1. Sluta med rökning och annan användning av nikotin.
  2. Minska det skadliga kolesterolet (LDL) genom att börja äta mer hälsosamt.
  3. Håll god kontroll på din blodsockerhalt, ditt blodtryck och dina blodfettshalter om du har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2.

Vad händer i kroppen vid en stroke hjärninfarkt eller hjärnblödning?

Stroke är ett samlingsnamn för sjukdomar som orsakas av en blodpropp eller en blödning i hjärnan. En stroke leder till syrebrist i hjärnan som gör att du plötsligt förlorar olika funktioner som tal, rörelser, känsel och syn. Det kan vara livshotande och kräver omedelbar vård på sjukhus.

Share this post