Trendig

Hur fungerar Enhetsinsprutare?

Hur fungerar Enhetsinsprutare?

Enhetsinsprutarna är både pump och spridare i en enhet, detta är inte fallet med CRS (common rail system), vilka har en separat pump. Detta skiljer sig dock från de system som finns som liknar enhetsinsprutare, men där pump och spridare är separata.

Hur högt tryck sprutas dieselbränslet in i cylindrarna?

Det reglerar motorns effekt och har stor påverkan på verkningsgrad och avgasemissioner. Under hela dieselmotorns historia har man strävat efter högre och högre insprutningstryck. I början var det knappt 100 bar och numera är det 2000–2500 bar som gäller. Det finns olika system för bränsleinsprutningen i en dieselmotor.

Vilka är dieselmotorns huvuddelar?

I dieselmotorer så matas bränslet via en insprutningspump….Det finns flera olika slags bränslepumpar som används i moderna fordon:

  • Inline. De innehåller kolvpar som motsvarar motorns cylinderantal.
  • Fördelarpump.
  • Högtryckspumpar.
  • Enhetsinsprutare.

Är en del i förbränningsmotor?

En förbränningsmotor är en motor där ett bränsle reagerar med en oxidator, och bränsleblandningen utövar mekaniskt arbete. Motorer med en extern förbränning, ångmaskin, ångturbin, Stirlingmotor etcetera, räknas ej som förbränningsmotorer utan gastrycksmotorer.

Hur fungerar mekanisk insprutning?

Det mekaniska så sköts bränslemängden via luftvåg/huvud som fördelar bränslet till spridarna. Medans det elektriska styrs av ett styrdom som tar in signaler från luftmassemätare mm och sedan elektriskt skickar signaler till spridarna beroende på belastning mm.

Varför kallas även bensinmotorn för ottomotor?

För att antända bensinen används elektrisk ström som ger en tändande gnista på ett tändstift. Ottomotorn har fått sitt namn efter uppfinnaren, Nicolaus August Otto från Tyskland. Motorn är en så kallad fyrtaktsmotor vilket betyder att den har fyra olika arbetstakter som upprepas hela tiden.

Vem uppfann bensin motorn?

Nicolaus OttoOttomotor / Uppfinnare

Vilket är det vanligaste Kompressionstrycket på common rail motorer?

Ett kompressionstryck ligger ofta på 10-12 bar, även lite lägre på vissa turbobilar. Trycket mäts lämpligast med en kompressionsmätare. Det finns två vanliga typer av kompressionsmätare. Den ena ger värden från de olika cylindrarna på ett papper.

Share this post