Trendig

Hur lange kan man vara omhandertagen enligt LVU?

Hur länge kan man vara omhändertagen enligt LVU?

Det finns ingen maxgräns för hur länge vård enligt LVU kan pågå, utan vården ska upphöra när den inte längre behövs. Socialnämnden ska var sjätte månad överväga om vård enligt 2 § LVU ska upphöra och var sjätte månad ompröva om vård enligt 3 § LVU ska upphöra.

Vem kan aktualisera?

Ett barn kan bli aktuellt inom socialtjänsten på flera olika sätt. Det kan ske genom ansökan, anmälan eller att socialtjänsten får information på annat sätt. Socialsekreterarens första kontakt med ett barn eller en familj sker många gånger under denna så kallade aktualiseringsfas.

Kan man rådfråga socialtjänsten i ett fall utan att nämna det barn den familj det gäller?

För att undvika missförstånd är det vik- tigt att säga att man önskar rådfråga eller konsultera och då inte nämna namn på barn eller föräldrar. När socialtjänsten tagit emot en anmälan görs en första bedömning om innehållet ger anledning till en kontakt med familjen.

Vilken utredningsskyldighet har socialtjänsten när det gäller barn och unga?

Vad innebär en utredning på socialtjänsten? När socialtjänsten får information om att ett barn kan behöva hjälp har socialtjänsten en skyldighet att ta reda på om barnet behöver stöd och/eller skydd. Då startas en utredning enligt 11 kap 1 § socialtjänstlagen.

Kan omedelbara omhändertaganden göras enligt såväl LVM som LVU?

Lagen om vård av unga (LVU) I akuta lägen kan socialnämndens ordförande besluta om ett omedelbart omhändertagande, vilket måste bekräftas av förvaltningsrätten. Varje år vårdas ca 20 000 barn utanför sina föräldrahem.

När kan man göra en Hemtagningsbegäran?

Hemtagningsbegäran. Om du som vårdnadshavare anser att ditt barn inte längre har ett vårdbehov eller att vården kan ske på frivillig väg, kan du begära att LVU-vården ska upphöra och att barnet ska få flytta hem igen. En sådan hemtagningsbegäran görs hos den socialtjänst som ansvarar för ärendet.

Vad är Ärendehandläggning?

Frågor från enskilda ska besvaras så snart som möjligt och myndigheten bör även hjälpa enskild till rätta om han eller hon har vänt sig till fel myndighet. Den serviceskyldighet som betonas i 4 § FL gäller inte bara ren ärendehandläggning utan även myndighetens verksamhet och handlande i allmänhet.

Vad är aktualisera?

Aktualisera betyder ungefär detsamma som bringa till medvetenhet.

Vad är en barnutredning?

När socialtjänsten får veta att ett barn/ungdom och dennes familj kan behöva stöd eller hjälp så måste socialtjänsten tillsammans med hela familjen se över barnets situation, det kallas utredning. Socialtjänsten kan få vetskap om en familj som behöver stöd eller hjälp genom att någon kontaktar oss.

Vad gör soc på ett hembesök?

Om det finns en oro för ett barn, kan hembesöket vara för att se om det finns det som behövs för att kunna tillgodose barns behov, till exempel egen sängplats, skötbord, mat, blöjor, barnstol, leksaker med mera men också att hem och hushåll är en trygg miljö för barnet.

Vad är Referenssamtal socialtjänsten?

Referenssamtal. Referenssamtalet är ett möte med förskolan/skolan och föräldrar där socialtjänsten samlar in ytterligare information om förskolan/skolans kännedom om barnet/eleven. När socialtjänsten önskar referenssamtal kontaktas i första hand kurator eller rektor.

Share this post